Вижте по колко минути ще са онлайн часовете на учениците

Вижте по колко минути ще са онлайн часовете на учениците

Учебните часовете на най-малките ученици при евентуално онлайн обучение ще бъдат 20 минути, а на най-големите ще бъдат по 40 минути. Това става ясно от промени в Наредбата за организация на дейностите в училищното образование, обнародвана в Държавен вестник в петък.

Според тях при бъдещо превключаване в електронна среда, продължителността на дистанционния учебен час не може да надвишава 20 минути в началния етап, който обхваща учениците от 1 до 4 клас. Това означа, че за учениците от 1-ви и 2-ри клас онлайн уроците ще бъдат с 15 минути по-кратки от занятия в клас, за 3-и и 4-и – с 20 минути. Присъствените часове за всички от пети клас нагоре са по 45 минути. Онлайн часове за учениците от прогимназиален етап (от 5 до 7 клас) ще бъдат най-много до 30 минути. При батковците им от гимназията, които са от 8 до 12 клас, един онлайн час ще бъде до 40 минути или с 5 минути по-кратък.

В промените в наредбата се дава възможност да се сливат до два учебни часа, за да могат междучасията различните паралелки да не съвпадат. По този начин могат да се ограничат контактите между хлапетата и да няма струпване между тях.

Обучението в дистанционна форма може да е синхронно или несинхронно. При синхронното обучение в дистанционна форма учебните часове включват синхронен урок и синхронно взаимодействие на учителя с ученика, както и синхронна текуща обратна връзка за резултатите от обучението. Несинхронно пък е обучението в дистанционна форма, когато учебните часове включват наблюдение на урок, без взаимодействие с учителя и с останалите ученици.

Междувременно, министърът на образование Красимир Вълчев посочи, че малко над 500 деца са разбрали да се обучават в електронна среда тази година. Те ще провеждат виртуални занятия с класа си, ще имат 10 дни допълнителни часове, както и индивидуални консултации. Учителите им пък ще получават бонус 15 лв. на час за допълнителната работа с тях.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.