Нови заповеди на здравния министър за COVID мерките

Нови заповеди на здравния министър за COVID мерките

Здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде нови 2 заповеди, касаещи коронавируса.

Първият документ внася промени за PCR тестовете. До момента заразените, които подлежат на домашно лечение се поставяха под карантина за най-малко 14 дни. След изтичането им, те трябваше да се изследват и при отрицателен резултат изолацията се отменяше. Сега обаче тя ще се преустановява автоматично след изтичане на двуседмичния срок. Това означава, че вече не е необходимо получаването на отрицателен резултат от PCR тест за преустановяване на карантината.

Промени има и по отношение на хоспитализираните пациенти, които досега се изписваха от болница само при наличието на 2 отрицателни теста в рамките на два дни. Съгласно новата заповед обаче болните с COVID-19 могат да се изписват от болница след преценка на лекуващия лекар и при конкретни индикации и резултати от образни изследвания. "Това важи за лицата, при които има възможност за последваща изолация в домашни условия и придържане към препоръчания режим на лечение", уточняват от здравното ведомство. Това означава, че за изписване от лечебно заведение отпада изискването за отрицателно PCR изследване, както и условието за документирани минимум 10 дни от началото на клиничните оплаквания и минимум 3 допълнителни дни без оплаквания.

"Условието за изписване от лечебното заведение за болнична помощ при документирани поне десет дни от началото на клиничните оплаквания и поне три дни без оплаквания остава за лицата, при които се налага прилагане на последваща медицинска грижа в болнични условия, за лицата, настанени в места за предоставяне на социални услуги, както и за лицата с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия, поради съжителство с хора от рисковите групи", се посочва в документа.

Втората заповед на здравния министър се отнася до провеждането на спортни събития. Считано от утре на футболните мачове на Националния стадион „Васил Левски“ ще се допуска публика до 30 % заетост на местата, при настаняване на зрителите най-малко през две седалки и при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. Остава в сила изискването при провеждане на спортни състезания на открито на всички други спортни съоръжения да се допуска публика до 1000 души на сектор, при заетост на местата до 50 %, настаняване на зрителите най-малко през една седалка и спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.