Вижте къде в страната има ваксини (ПРОВЕРКА ПО ГРАДОВЕ)

Вижте къде в страната има ваксини (ПРОВЕРКА ПО ГРАДОВЕ)

Първата партида противогрипни ваксини у нас вече е почти изчерпана. Пред БНР шефът на асоциацията на аптекарите в страната Николай Костов обяви, че партидата е свършила преди 2 дни. Дали това е така, вижте какво показа проверка на „Монитор“ в страната.

Шумен

В момента противогрипни ваксини по аптеките в Шумен няма, очаква се има следващия месец.

Бургас

В аптеките в Бургас е мисия невъзможна да се намери противогрипна ваксина. Такива няма и никой не може да каже дали и кога ще има. "Наличните количества в складовете са изчерпани. Очакваме през октомври или ноември зареждане", отговарят дежурно аптекарите, като признават че изобщо не са убедени дали в посочения срок ще има доставки. Според тях, наличните количества са били изкупени още в първите дни на септември и търсенето не спирало. Иначе ограничения в продажбите не е имало. Проверка на "Монитор", установи, че само една аптека в морския град разполага в момента с дефицитната стока, но наличността е само от 4 броя ваксини, четиривалентни за тип А и тип Б. Цената за бройка е 23 лв.

Русе

Първата доставка от противогрипни ваксини в аптеките в Русе се изчерпа веднага. Зареждането с четиривалентната „Инфлувак“ стана в периода 6 – 12 септември и макар че лекарите препоръчват да се постави малко по-късно, по-предвидливите си купиха и си я сложиха в хладилника, докато стане време да се ваксинират. Фармацевти споделиха, че поръчват по 20 бройки, а им доставят двойно по-малко. Навсякъде отговорът е, че се чака второто зареждане. „Един човек си купи шест ваксини наведнъж. Нямахме забрана за количество при първата пратка и му продадох“, каза русенска аптекарка. Цената на „Инфлувак“ е между 21 и 23 лева в различните аптеки в крайдунавския град. Търсенето тази година е изключително голямо, тъй като цели семейства възнамеряват да се ваксинират.

Варна

Очакваме най-късно до десетина дни, до началото на октомври, доставката на противогрипни ваксини за новия сезон 2020-2021 година. Имаме уверенията на дистрируторите, че те ще бъдат доствени в аптеките и хората да могат да си ги купят свободно. Това заявиха част от варненските фармацевти. Други от колегите им казват, че дистрибуторите не се обвързвали със срокове и дори отричали да имат информация кога точно ще има доставки за Варна. От миналия сезон със срок до юни имаше няколко аптеки в града с количества Инфувлак Тетра на цена 21-23 лева, които вече са изчерпани. От гилдията коментират, че разпределението на количествата е станало така, че при много от аптеките ваксината, която пазеше от 4 щама -„Бризбейн“, „Канзас“, „Виктория“ и „Ямагата“, изобщо не е достигнала. Наша проверка във Варна потвърди, че противогрипни ваксини в аптечната мрежа на града в момента няма. Коментира се, че тази година доставката им малко закъснява, но пък времето е хубаво и това няма да окаже влияние. Освен това, се очаква за сезон 2020-2021 и доставка на Вакси Грип, внос от Франция. Според прогнозите, цена ще е около 25 лв. По мнение на специалистите, тази година търсенето и потреблението на противогрипните ваксини ще се увеличи. От аптеките във Варна коментират, че по-предвидливи родители и редовни клиенти активно се интересуват кога ще бъдат доставени новите ваксини за да си ги купят.

Стара Загора

В част от аптеките на Стара Загора запасите от противогрипната ваксина „Инфувлак“ са привършили и никой не е в състояние да каже дали и кога ще бъде направен нов внос, установи репортерска проверка. Цената на ампулите е била 21,79 лв, все още не се знае на каква цена ще бъде поръчаната „Ваксигрип“, която се очаква да пристигне по търговските обекти в началото на октомври. Според дългогодишни фармацефти не се забелязвало завишено търсене на стандартните ваксини.

Добрич

От три седмици в аптеките в Добрич няма ваксини за грип. Имали са Инфлувак на цена от 22 лева, но е свършила много бързо, тъй като до аптеките са стигнали по около десетина броя. Основно с грипни ваксини се зареждат големите вериги, жалват се фармацевти в Добрич. В края на месеца и в началото на следващия се очаква да пристигнат френските ваксини Вакси грип, която е за същите очаквани щамове. Отново обаче ще се играе "на едро" - първо за веригите и ако остане - за малките аптеки. Преди 3 години масово бяха бракувани Инфлувак, заради слабо търсене, припомнят фармацевти от Добрич.

Пловдив

Пловдив е е от малкото градове у нас, където проверка на „Монитор“ установи, че все още има ваксини. Проблемът е, че няма Инфлувак, която е по-добрата ваксина срещу сезонен грип. В РЗИ-тата в страната тази година нямат доставени безплатни ваксини срещу сезонен грип, както беше в предишни години - това е голям проблем. Нямат централни доставки в РЗИ-тата в цялата страна, не само в Пловдив.

Велико Търново

Във Велико Търново в четирите аптеки в центъра на града има достатъчно според фармацевтите и няма ограничения в продажбата им. Цената на Ваксигрип тетра е средно около 27-30 лв., на инфлувак - 9,50 - 12 лв.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.