Маските падат, вижте къде (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

Маските падат, вижте къде (ОБНОВЕНА + ВИДЕО)

Здравните власти обмислят падането на маските за имунизираните граждани на редица обществени места. Очаква се заповедта да излезе в началото до следващата седмица. В нея ще бъде описано детайлно точно в кои обекти носенето на маски няма да бъде задължително за ваксинираните лица. По думите на зам.-здравния министър Александър Златанов това е внимателно обмислена стъпка по отношение на рисковете и би стимулирала допълнително имунизацията в страната.

Последните данни показват, че средната заболеваемост за страната е 43 на 100 000, което поставя България на 23-то място по заболеваемост в ЕС.

„На тази база искаме да предприемем мерки по отношение на задължителните маски в някои закрити пространства като зали за спорт, фризьорски салони, малки трудови колективи, където всички са ваксинирани. Тези хора няма да имат задължението да носят маски.", посочи зам. здравният министър.

Кой е имунизиран, ще се доказва със сертификат. „Не мисля че е проблем да се носи, това е една хартийка“, коментира още Александър Златанов. Контрол за достъпа чрез сертификати ще упражняват досегашните органи - общинските служители, МВР и РЗИ.

"Не може да се извършва проверка на всички обекти едновременно, ще се правят изненадващи проверки", обясни още Златанов. Най-късно във вторник трябва да бъде готова заповедта, в която ще бъде разписано детайлно местата, на които ваксинираните няма да бъдат задължени да носят маска. Например, предвижда се в малък магазин(предстои да се уточни до какви кв.м.) персоналът да не носи маски, ако е ваксиниран. Посетителите ще бъдат задължени да носят маски, независимо дали са имунизирани, обясни зам.-министърът.

Със сигурност задължително всички ще носят маски в т.нар. рискови зони-търговски обекти, големи административни сгради, където ходят много хора и трудно би се контролирало кой е ваксиниран и кой не. Носенето на маски ще остане задължително в градския транспорт.

Зам.-министърът уточни, че ще остане изискването за 1,5 м отстояние в затворените помещения.

"Кината, театрите и спортните зали ще продължат да работят на капацитет 50%. За събития на открито, когато не може да се спази дистанция от 1,5 м., маските ще останат задължителни, защото трудно би се контролирало кой е ваксиниран", обясни още зам.-министърът.

Здравните власти обясниха, че се търсят и други варианти, които да дадат предимство на имунизираните, но не се предвиждат материални стимули.

"Постоянно се опитваме да стимулираме хората да се ваксинират. Опитваме се да търсим всякакви варианти, правим и информационна кампания. Последните дни има една тенденция все повече хора да желаят да се имунизират", коментира Златанов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.