Вижте къде е най-вероятно да се заразите от COVID  (КЛАСАЦИЯ НА РИСКОВИТЕ МЕСТА)

Вижте къде е най-вероятно да се заразите от COVID (КЛАСАЦИЯ НА РИСКОВИТЕ МЕСТА)

Предаването на SARS-CoV-2 е особено ефективно в пренаселени пространства на закрито. Това е оценката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Според експертите това са:

* офиси
* ресторанти
* църкви
* търговски центрове
* работнически общежития
*организирани групи в ски курорти
* празненства
* танцувални зали
* круизи
* превозни средства

СЗО пък съветва тези места да бъдат избягвани и посочва, че голям риск от разпространение на SARS-CoV-2 съществува в: 

* пространства, които са затворени
* места, в които се събират много хора
* места, в които условията предполагат много тесен контакт между хората

Опасността от разпространяване на заразата е най-голяма в претъпкани и недостатъчно вентилирани и/или проветрявани пространства, където инфектирани хора прекарват дълго време в близост с други хора. В такава обстановка вирусите се разпространяват много по-ефективно посредством респираторните секрети или чрез аерозол, така че там предпазните мерки са особено важни.

Центърът за контрол на заболяванията в САЩ (CDC) посочва, че колкото повече едно лице контактува с други хора и колкото по-продължителен е контактът, толкова по-висок е рискът от разпространение на COVID-19. Рискът от разпространение на COVID-19 в обстановка на ресторант или бар нараства при увеличаване на контактите с други хора на разстояние, по-малко от 2 м., както е посочено:
 Най-нисък риск: обслужването с храна е ограничено до обслужване в колата, доставка навън, взимане за вкъщи и взимане от гише на тротоара.
По-рисково: основно обслужване в колата, доставка, взимане за вкъщи и взимане от гише на тротоара. Храненето в заведението се ограничава до местата на открито. Капацитетът на местата е ограничен, за да се позволи разстояние 2 м. между масите.
По-висок риск: хранене в заведението вътре, при намален капацитет, за да се позволи масите да са на разстояние 2 м. И/или хранене в заведението с места навън, но без масите да са на разстояние поне 2 м.
Най-висок риск: хранене в заведението вътре. Капацитетът на местата не е намален и масите не са на разстояние поне 2 м.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.