0

Б ившият генерален директор на Министерството на здравеопазването на Израел проф. Йорам Лас смая обществеността, когато през март 2020 г. заяви, че COVID-19 „е грип с отлични връзки с обществеността“ и изрази възраженията си срещу здравните разпоредби, наложени от правителството за ограничаване на процента на заразяване.

Бившият генерален директор на Министерството на здравеопазването на Израел проф. Йорам Лас смая обществеността, когато през март 2020 г. заяви, че COVID-19 „е грип с отлични връзки с обществеността“ и изрази възраженията си срещу здравните разпоредби, наложени от правителството за ограничаване на процента на заразяване.

Изглежда изследователите от Медицинския център Beth Israel Deaconess (BIDMC) в Бостън установиха, че Лас напълно греши: вирусът е 6 пъти по-смъртоносен в сравнение с грипа.

Проучването сравнява 1052 пациенти с грип и 582 пациенти с COVID-19 и установява, че средно повече хора се нуждаят от болнична помощ, ако са заразени с новия коронавирус (582) в сравнение с тези, страдащи от грип (210). Приблизително 30 % сред страдащите от COVID-19 се нуждаят от механична вентилация, докато само 8 % от тези с грип се нуждаят от такова лечение. Броят на жертвите сред заразените с новия коронавирус е бил много по-висок, 20 %, в сравнение с 3 % смъртност сред заразените с грип.

Освен това пациентите с COVID-19, средно, са по-млади от тези, страдащи от грип и когато се нуждаят от механична вентилация, те обикновено остават на лечение по-дълго - средна продължителност от две седмици в сравнение с три дни, съобщава news-medical.net. Пациентите с COVID-19 също съобщават за по-малко съществуващи ранни симптоми, които биха изисквали такава интензивна форма на интервенция.

Почти всички смъртни случаи от COVID-19, 98 %, са пряк или косвен резултат от новия коронавирус, пише д-р Майкъл Донино, един от авторите на статията. Той подчертава, че това означава, че хората умират от COVID-19. Това е от решаващо значение, тъй като в Инернет пространството и по време на протести много хора твърдят, че процентът на смъртност е „изфабрикуван“ и че болниците се насърчават да съобщават неверни данни.

Изглежда, че фалшивото разбиране, че COVID-19 всъщност не е причина за смъртта, е възникнало в септемврийския доклад на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, в който се посочва, че 6 % от смъртните случаи от COVID-19 посочват COVID-19 като пряка и единствена причина, посочи научният портал midaat.

Това е така, защото смъртните актове изброяват веригата от събития, довели до смърт. Пациент с COVID-19, който е починал в автомобилна катастрофа, няма да бъде описан в доклада като починал от новия коронавирус. Въпреки това, човек, който е починал поради грешка при интубиране, се подразбира, че е боледувал от COVID-19, тъй като това е причината за лечението. Пряката причина за смъртта, обаче, ще бъде посочена като неправилна интубация.

Авторите на изследването също така отбелязват, че без мерките за социално дистанциране и носене на маски смъртността от COVID-19 би била много по-висока от тази, установена от тяхното проучване.

Източник: БГНЕС