Вижте коя вкусна храна да избягваме и защо

Вижте коя вкусна храна да избягваме и защо

Не винаги вкусното е полезно, нали?!

Защо е по-добре да не се яде прясно изпечен хляб, особено при наличие на заболявания на стомашно-чревния тракт, каза в интервю за радио Sputnik Мария Черняева – лекар и диетолог в клиниката по естетична медицина „Seline”.

„Вкусният и ароматен прясно изпечен хляб се различава по структура и състав от престоялия продукт. На първо място, той има по-висока киселинност, обясни диетологът. - В случай на нарушения в работата на стомашно-чревния тракт, такава храна може да доведе до обостряне на хронични заболявания като гастрит и язва”, отбеляза тя.

„С течение на времето киселинността и другите свойства на хляба се променят. Достатъчно е да изчакате осем часа, или най-добре един ден, и печените изделия ще станат по-малко вредни за организма”, каза Черняева.

„Вчерашният хляб или дори сухарите са по-здравословни за стомаха от пресния, мек и привлекателно миришещ хляб”, сигурна е Черняева.

Тя отбеляза, че апетитът за прясно изпечени хлебни изделия е подобна на зависимост, която ни принуждава да консумираме понякога големи количества от тях.

"Ще ядем повече пресен мек хляб преди всичко заради вкусовите и обонятелни усещания. Това е като наркотично вещество, като гладът за сладко", каза Черняева.

„Тази функция често се използва в магазините - те специално пекат хляб на място, така че клиентите, привлечени от миризмата да купуват по-големи количества”, добави диетологът.

Източник БГНЕС

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.