0

Н ай-задръстеният град в света е Букурещ, където шофьорите губят 134 часа годишно в трафик, пише днес в. "Евениментул зилей".

Най-задръстеният град в света е Букурещ, където шофьорите губят 134 часа годишно в трафик, пише днес в. "Евениментул зилей".

По данни на приложението за проследяване на трафика ИНРИКС (INRIX) средната скорост на движение в Букурещ е 24 км/ч, а шофьорите губят всяка година по 134 часа в трафика.

Според ИНРИКС вторият най-задръстен град в света е столицата на Колумбия - Богота, където шофьорите губят около 133 часа на пътя. На трето място е Ню Йорк, където шофьорите губят около 100 часа в трафик. Челните места в класацията се допълват от Москва (100 загубени часа) и Париж (88 часа).

На този фон общинските съветници от партия Съюз за спасение на Румъния-ПЛЮС (ССР-ПЛЮС) предлагат проект за реализиране на единна инфраструктура с велосипеди в Букурещ, информира "Евениментул зилей". Проектът предвижда изграждане на модерна инфраструктура за велосипеди, адекватна за 21 век, и дава насоки за трасетата за велосипеди и за адаптиране на кръстовищата и парковете. В него са предвидени и санкции за нарушителите на предложения регламент.

"Винаги сме подкрепяли необходимостта от развиване на алтернативен транспорт в Букурещ. Ползата от велосипедите е далеч по-голяма от намаляване на задръстванията и трафика в града, и пряко и конкретно допринася за един по-добър живот", заяви общинският съветник от ССР-ПЛЮС Андрей Даниел Ригу. Той допълни, че през последните години е нараснала употребата на велосипеди и електрически тротинетки , но инфраструктурата, предназначена за тях, изостава и дори се влошава, тъй като изградените трасета не отговарят адекватно на нуждите, не са стандартизирани и не обхващат всички квартали на града. "Искаме модерна и сигурна мрежа, обхващаща десетки километри", обобщи съветникът.