0

А ко не разполагате с двор, но пък искате да се занимавате с градинарство, можете да прибегнете до някои хитринки. Вариант е да си направите градинка на балкона. Така може да отглеждате дори зеленчуци през зимата. Вижте кои:

 

Ако не разполагате с двор, но пък искате да се занимавате с градинарство, можете да прибегнете до някои хитринки. Вариант е да си направите градинка на балкона. Така може да отглеждате дори зеленчуци през зимата. Вижте кои:

 

Грах

Грахът ​пониква при температури  2-3 градуса. Това го прави отличен избор за ранен старт на градинарския сезон. Посейте в големи саксии или сандъчета. Ако искате да консумирате листата на граха, можете да късате над втория същински лист.

Главестите сортове салати

Те са студолюбиви и виреят добре под защитно фолио. Заложете семената по същия начин като тези на граха, а когато разсадът достигне втори същински лист, разредете растенията на около 25 см едно от друго. 

Японската маруля Мизуна  

Тя е много устойчива на замръзване. Във фазата на първи листа дори издържа без увреждания до -5°C. Това е много благодатен зеленчук, тъй като всяко рязане на листа стимулира образуването на нова листна маса. Младите листа са готови за консумация при височина 10 см.

Спанак

Спанакът също е студоустойчиво растение и е подходящ за зимно отглеждане. Може да се отглежда като бейби листа за салати. Съдържа  мaлкo кaлopии, мнoгo витaмини и минepaли.  Посейте 3-4 семена във всяка разсадна форма и покрийте със защитно фолио. Когато разсадът изпълни саксийката, разсадете растенията през 15 см, за да могат да образуват по-богата листна маса. Откъсвайте по няколко листа от по-големите, за да стимулирате растенията да образуват нови листа.

Репички

Те са задължителен елемент от ранната зелена салата.​ Те не изискват особено внимание и грижи - студоустойчиви са, но се радват и на светлината. За този зеленчук не се нуждаете от голямо пространство. Посейте репичките на 2 см дълбочина. Когато покълнат, ги дръжте на хладно и наблюдавайте почвата да не остане суха. При сеитба през 10-15 дни ще имате свежи репички за по-продължително време.