0

С мята се, че диамантите са най-добрият приятел на жените, но не всеки може да се съгласи с това. Някои вярват, че нещастията, които са се случили на собствениците на някои бижута, са просто ирония на съдбата, а други се страхуват дори да докоснат такива бижута. Кои са прокълнатите ювелирни шедьорви разказва „Famous Jewelery“ :

Смята се, че диамантите са най-добрият приятел на жените, но не всеки може да се съгласи с това. Някои вярват, че нещастията, които са се случили на собствениците на някои бижута, са просто ирония на съдбата, а други се страхуват дори да докоснат такива бижута. Кои са прокълнатите ювелирни шедьорви разказва „Famous Jewelery“ :

Това са 3 известни прокълнати бижута, които са донесли мъка на собствениците си.

1. Диамантът „Надежда“

Камъкът, предназначен за ритуали, е откраднат от индийски храм от човек, който започва кървавата история за може би най-известното проклето украшение. Крадецът бил разкъсан на парчета от кучета. Следващите собственици на Синия диамант са Мария Антоанета и крал Луи XVI, които са обезглавени. Наследява го принцеса дьо Ламбал, която е пребита до смърт от тълпа, самоубийцата Жак Колет, Сурбая, убита с нож от любовника си, който й е подарил камъка и Симон Монтарид, който загива в автомобилна катастрофа със семейството си.

Последният собственик на “Надежда” е Евелин Маклийн, която заяви, че ще премахне проклятието, но и нея, както всички собственици, я чака смърт. Диамантът се надсмива на самочувствието на Евелин и я кара да наблюдава смъртта на всички свои близки. Дъщеря й умира от свръхдоза, синът й загива в автомобилна катастрофа, бившият съпруг умира в пансион.

Веригата от нещастия е спряна от търговеца на бижута Хенри Уинстън, който го прехвърли в института Смитсониън. От 1958 г. бижуто е експонат на Музея за модерни изкуства и тъй като никой не го притежава еднолично, масовата смърт е спряла. За сега.

2. Обеци на принцове Мещерски

От поколение на поколение в семейство Мещерски се предават обеци, които предопределят смъртта на невярна съпруга. Чувайки тази легенда, А.С. Пушкин, който обожава всичко загадъчно и мистично, взима това бижу от княз Мещерски и го подарява на съпругата си Наталия. Поетът много ревнувал жена си. Няколко дни след носенето на бижуто поетът загива по време на дуел. Можем само да гадаем дали това е било проклятие или зла ръка на съдбата. Но Наталия Гончарова връща обеците на законния собственик.

В началото на 20-ти век бижутата са представени на съпругата на Александър Василиевич Мещерски - Екатерина Прокофиевна Подборская. Роднини я предупреждават, че тя не е потомък на Шереметиеви, което означава, че ще има проблеми. В резултат, съпругът й умира, любовникът й се обръща и не припознава дъщеря си, а момичето очаквано е презирано от обществото, изгонено и революционизирано. И едва след много години Катрин решава да продаде семейната реликва. Сега местоположението на бижуто е неизвестно, може би обеците се предават от поколение на поколение, тествайки небрежни съпруги.

3. Колието на Мария Антоанета

Кралицата няма късмет в избора си на бижута. Диамантът и диамантеното колие „Надежда“ работят в тандем и удвояват мъката на жената.

Авантюристката Жана Ламот-Валуа се обръща към бижутер за огърлица, представяйки се за довереник на кралицата. Когато записите на заповед са платени, той отива при Мария Антоанета, но тя не знаела нищо за тази покупка. В резултат бижутата са върнати на собственика, кардиналът е изгонен от страната, а измамницата Жана е бита публично, жигосана и изпратена в затвора. Но хората се разбунтували, вярвайки, че кралицата харчи огромни суми пари за бижута, когато хората гладуват. Хората вярвали, че тъй като тя е замесена в скандал, тя е виновна. И въпреки че кралицата няма нищо общо с купуването на огърлицата, проклятието също я трогна. И така започна Френската революция и кралят и кралицата са екзекутирани.

Можем само да се надяваме, че подобни декорации вече няма да навредят, а ще радват окото от разстояние в музеите.

Източник и снимка: БГНЕС