Ето кои дейности ще бъдат разрешени присъствено за големите ученици и студентите

Ето кои дейности ще бъдат разрешени присъствено за големите ученици и студентите

Учениците от 5-и до 12-и  клас и студентите ще продължат с онлайн обучението поне до края на месеца. За училищата и университетите обаче ще бъде утвърден списък с дейности, които да могат да се проведат присъствено и преди това.

Това са занимания, които не могат да се проведат ефективно в електронна среда, но в същото време не могат да бъдат отложени. „В списъка ще бъдат включени учебни практики, изпити за оформяне на оценки, държавни изпити”, обясниха от МОН. От там дадоха пример, че в училищата ще бъдат викани деца, които са имали малко присъствие в клас и в онлайн часове и затова трябва да бъдат изпитани.

Според наредбата за оценяване на учениците срочна оценка не се формира без наличието на минималния брой текущи изпитвания за съответния предмет, поради отсъствие на ученика в повече от 25 % от часовете по учебния предмет. В този случай ученикът полага изпит за определяне на срочна оценка, се посочва на наредбата.

Олимпиадите, които не могат да се отложат и не могат да бъдат онлайн, също ще бъдат включени в списъка и училищата ще имат право да ги проведат на място.

В университети пък ще бъдат викани студенти, които ще полагат практически насочени изпити и съответно няма как да се положат онлайн. Към момента със заповедта на здравния министър е разрешено провеждането на държавни изпити.

Списъкът, който МОН ще издаде ще съдържа детайлно всички дейности. Очаква се той да бъде изготвен до края на седмицата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.