0

Н а 17 октомври светът отбеляза Деня за изкореняване на бедността. В много страни по света, както и в България немотията е бич и голямо предизвикателство за мнозина. А може би формулата за преодоляването й се крие в историите на някои от най-богатите и успешни хора на планетата.

На 17 октомври светът отбеляза Деня за изкореняване на бедността. В много страни по света, както и в България немотията е бич и голямо предизвикателство за мнозина. А може би формулата за преодоляването й се крие в историите на някои от най-богатите и успешни хора на планетата.

В даден етап от живота си те меко казано са тънели в мизерия, но с подходящото образование и талант са успели да изплуват на повърхността.


Милиардерка

Повече от три десетилетия американската водеща Опра Уинфри забавлява, просвещава и вдъхновява милиони зрители. Според сп. „Форбс“ богатството й днес възлиза на 2,6 млрд. долара. С тези пари доста хора не биха пипнали работа до живот. Но самоизградилите се богаташи са устроени по друг начин - с непрекъсната идея да се трудят и самоусъвършенстват.

Опра споделя, че е родена като нежелано дете на двама тийнейджъри в щата Мисисипи. В къщата им е липсвала течаща вода и електричество. През първите й шест години дрехите й буквално били ушивани от чували за картофи. Остава да живее с майка си, но един ден решава да бяга, защото е била сексуално насилвана от роднини и приятели. В резултат едва 14-годишна Опра ражда бебе, което малко по-късно умира. Тя се мести да живее при баща си, който междувременно бил станал бръснар и дребен бизнесмен.

Звездата разказва, че преди това е живяла и на улицата, но после идва преломният момент и тя успява да се фокусира върху училището. После участва в конкурси за красота. Постъпва на работа в радиостанция, от където влиза в медийния свят, който Отвъд океана е доста щедър към най-талантливите и пробивните.

Терминатор

Нелек път към успеха и парите е имал и прочутият режисьор Джеймс Камерън. 66-годишният канадец днес разказва, че когато е написал сценария за филма си „Терминаторът“, „едва е свързвал двата края“. Дори живеел известно време в колата си. Но основната му грижа по това време не били парите, а фиксидеята да режисира сценария си въпреки ограничения си опит. Любопитен факт е, че за първи път идеята за киборга идва на Камерън, когато е болен от грип в Италия. Там сънува кошмари за машина, която е изпратена от бъдещето, за да го убие. Сценарият за филма е продаден на бъдещата му съпруга – продуцентката Гейл Ан Хърд, за символичната сума от 1 долар с уговорката, че няма да снима филма с друг режисьор.

Магия

Джоан Роулинг доста се е напатила, преди книгите за Хари Потър да я превърнат в най-добре платения автор в света, печелещ годишно по 50 млн. долара.

В интервю от 2013 г. за лондонския в. „Дейли мейл“ писателката разказва потресаващи неща от времето, когато е била самотен родител. „Спомням си, че преди 20 години не се хранех, за да яде дъщеря ми“, проплака тя. „Спомням си нощи, когато буквално нямаше пари.“

Роулинг обаче била твърдо решена да успее с писане. Тя се хваща като машинописка и тайно печата своята първа книга. Няколко пъти е уволнявана заради това. Накрая предлага романа си за младия магьосник Хари Потър, но цели 12 издателства го хвърлят в коша. През последните години богатството на писателката се движи около 1 млрд. долара , като често пада, тъй като тя доста отделя за благотворителност.

Оскар

Носителката на „Оскар“ Холи Бери пък е живяла известно време на улицата и в приют за бездомници. Това се случва , когато на 21-годишна възраст решава да се премести от Кливланд в големия Ню Йорк. Там бъдещата звезда остава без пукнат долар. „Това ме научи как да се грижа за себе си и че мога да преживея всяка ситуация“, калена е от живота красавицата.

В автобиографията си канадската певица Шаная Туейн разказва, че е израснала по приюти в Торонто. Веднъж цялото семейство спали в един, защото просто нямали къде да отидат. Днес Шаная е втората най-продавана певица в Канада след сънародничката си Селин Дион.

Възход

Доста примери за възход въпреки беднотията има и в света на предприемачите. Хауърд Шулц е създател на световната верига заведения „Старбъкс“, оценявана на 85 млрд. долара с присъствие в над 73 държави.

Шулц идва от скромно семейство, което го е отгледало в обществено жилище в Бруклин. Предприемачът споделя, че на 7-годишна възраст един ден, когато се прибирал вкъщи от училище, той намерил баща си да лежи ни жив, ни умрял на дивана. Той бил тежко ранен на работното място. Бащата работил като ветеринарен лекар и шофьор на камион, но нямал здравна застраховка и лекарите го оставили на произвола. "Видях разпадането на американската мечта и видях родителите ми да преминават през безнадеждност и отчаяние. И тези белези, този срам, те са с мен и днес", откровен е милиардерът. Въпреки трудностите майката го стимулира да учи и той попада в Северния Мичигански университет. Но и там животът му не става по-лек. Преди да преуспее, Шулц работи като барман, а за да плаща обучението си, често продава кръвта си на нуждаещи се.

Ралф Лорън

Тази седмица прочутият моден дизайнер Ралф Лорън стана на 81 години. Неговият бранд "Поло Фешън", основан през 1968 г., му донесе 5,9 млрд. долара и американската мечта.

Но не винаги Лорън е тънел в разкош. В интервю от 2002 година той разказа, че на младини не е можел да си позволи елементарни дрехи, камо ли висша мода.

Той израства в семейство на емигранти от Беларус. От малък обаче имал фетиш към вратовръзки и дрехи. Учи в бизнес колеж, но го напуска и започва да ги изработва сам. Днес дрехите на Ралф се носят от магнати, холивудски звезди, принцеси и аристократи. Те са символ на една висша класа, на постигнатия успеха и луксозния начин на живот.