0

В сички вече говорят за това! Бомбата бе хвърлена в първите дни на януари, когато принц Хари и Меган представиха намерението си да снижат статута си в британското кралско семейство като нещо, което ще ги направи "финансово независими", но двойката запазва по-голямата част от приходите и привилегиите си и ще може да печели от известността си, съобщи АФП.

Всички вече говорят за това! Бомбата бе хвърлена в първите дни на януари, когато принц Хари и Меган представиха намерението си да снижат статута си в британското кралско семейство като нещо, което ще ги направи "финансово независими", но двойката запазва по-голямата част от приходите и привилегиите си и ще може да печели от известността си, съобщи АФП.

Веднага след като обявиха новината, херцогът и херцогинята на Съсекс публикуваха подробности за новото си финансово положение в интернет. Това е начин да се избегне чувствителната тема за цената на монархията - самата тя много популярна - и подновяващите се критики за разхитителния им начин на живот. Изявлението обаче отприщи нов порой от нападки в пресата, защото обявената финансова независимост е много относителна.

От какво всъщност се отказват?

Хари и Меган се отказват от дяла си от кралската субсидия, плащана на кралицата за представителните й функции, както и на тези на членове на семейството й, за служителите й и поддръжката на Бъкингамския дворец. Тя е около 82 милиона лири за финансовата 2018 г. - 2019 г., но какви са индивидуалните дялове, не е известно. Субсидията се изчислява според доходите от управляването на имотите на британската корона. Тази сума обаче е едва 5 процента от доходите на Хари и Меган.

Какво запазват?

Останалите 95 процента от доходите им се отпускат от принц Чарлз от херцогството Корнуол, което е частно имение, ползвано от 15-и век от престолонаследника. Освен земите - 53 000 хектара, към него има и финансови инвестиции. Активите му през 2018 г. -2019 г. са почти милиард лири, а печалбите - над 20 милиона лири.

Около 5 милиона лири (5,9 милиона евро) се превеждат ежегодно на двамата сина на принц Чарлз - принцовете Хари и Уилям, посочи в. "Таймс". Хари и Меган не казаха, че ще се откажат от тези средства. Остава да се види реакцията на принц Чарлз, чието мнение за оттеглянето им не е потърсено. Двамата съпрузи искат да запазят титлите си, както и да продължат да използват резиденцията си Фрогмор хаус "с позволението" на кралицата, която е неин собственик. Резиденцията беше ремонтирана за 2,4 милиона лири за сметка на данъкоплатците, преди те да се нанесат в нея.

Ще работят, но какво точно ще правят?

Като се отказват от кралската субсидия, Хари и Меган получават свободата да печелят пари. За тази двойка, към която има голям интерес (а и която е доста богата), това не би трябвало да е проблем. Те могат да се отдадат на благотворителния бизнес, който е много развит в англосаксонския свят.

"Активите им като бивша актриса за херцогинята и бивш военен за херцога са много продаваеми" - пише в. "Дейли телеграф", като дори подхвърля, че Меган може да изпълни собствената си роля в сериала "Короната".

Кой ще плаща за пътуванията и охраната им?

Ако Хари и Меган плащат за частните си пътувания, те твърдят на сайта си, че искат да продължат "да подкрепят" кралица Елизабет Втора и да правят официални посещения, които са финансирани от кралската субсидия. Статутът им на знаменитости им дава право на въоръжена охрана от британската полиция. В това отношение не е предвидена промяна.

Междувременно стана ясно, че Хари и съпругата му Меган ще ограничат контактите си с медиите, след като се оттеглят от задълженията си на старши членове на британското кралско семейство, съобщиха ДПА и Асошиейтед прес.

Без медии

Херцозите на Съсекс, които критикуват остро отколешните традиции за медийно отразяване на кралското семейство, заявиха, че предпочитат да общуват пряко с обществото чрез социални медии.

На уебсайта си sussexroyal.com Хари и Меган съобщиха, че смятат да напуснат традиционната система на медийно отразяване на кралското семейство. Те пишат, че британските кралски кореспонденти погрешно "се смятат по света за надеждни източници".

"Това погрешно разбиране води до публикации и от други медии по света и това усилва неправилното отразяване", пишат херцозите на Съсекс. Точните информации "често биват редактирани или пренаписвани от редакционните екипи и създават фалшиви впечатления", добавят те.

Принц Хари и Меган смятат в бъдеще да контактуват с "местни медии и млади журналисти" и "да осигуряват достъп на надеждни медии, които отразяват обективно събитията, за да информират за ключови моменти и събития".

По-рано беше съобщено, че Хари и Меган се чувстват подложени на голям натиск от британските медии, които според тях проявяват твърде голямо внимание към живота им.

Миналата година Хари заклейми британските медии за отношението им към жена му и ги обвини, че я преследват както са правели с майка му принцеса Даяна, която загина през 1997 г. в автомобилна катастрофа в опит да избяга от папараци, отбелязва Асошиейтед прес.

Вторият син на британския престолонаследник принц Чарлз - принц Хари се ожени за Меган през май 2018 г. Меган е израснала в Лос Анджелис и е следвала в Северозападния университет на Илинойс. Преди да се омъжи за принц Хари, тя бе известна основно с ролята си в тв сериала "Костюмари", сниман в Торонто. Меган бе известна като "канадската кралска особа", докато работи в страната. Тогава тя се сближава със семейства на водещи политици - бившия премиер Брайън Мълруни и настоящия министър-председател Джъстин Трюдо. Една от най-близките й приятелки е Джесика Мълруни, снаха на бившия премиер и моден съветник на съпругата на Джъстин Трюдо. Меган, принц Хари и 8-месечният им син Арчи прекараха шестседмична зимна ваканция в Канада и се върнаха във Великобритания преди дни.

Източник БТА