Вижте какви стават децата според реда им на поява в семейството

Вижте какви стават децата според реда им на поява в семейството

Децата и тяхното личностно развитие зависи от това, колко братя и сестри имат, както и реда на раждане. Според теорията на Алфред Адлер, приятел и колега на Зигмунд Фройд, редът на раждане е определящ характера на децата.

Според него първородното дете има тенденция да бъде консервативен, доста добре ориентиран и предразположен към лидерство човек. Тези деца често поемат отговорност за техните по-малки братя и сестри. Вторите деца, често се борят да надминат техните по-големи братя и сестри. Темпът на развитие им е по-висок. Вторите децата в семейството често са склонни да бъдат амбициозни и рядко са егоистични. Те са и по-склонни да определят необосновано високи цели за себе си.

Последно родените деца пък се чувстват по-малко опитни и дори независими поради факта, че са постоянно обгрижвани от всички в семейството. И все пак те обикновено са силно мотивирани да надминат своите по-големи братя и сестри. Много често те постигат голям успех и печелят признание в избраната от тях област. Те стават най-бързите състезатели, най-добрите музиканти, или най-талантливите художници. Най-малките деца в семейството са склонни да бъдат много общителни, макар че повечето пъти са по-безотговорни и несериозни, отколкото по-големите деца. Доста по-различна е ситуацията с единствените деца. Самото дете няма с кого да се конкурира. Единственото дете често се конкурира с неговия или нейния баща. Те също очакват глезене и защита от всички останали.

Зависимост и егоцентризъм са водещите качества на този стил на живот. Единственото дете често е трудно да взаимодейства с връстниците си. Много деца, които нямат братя и сестри, стават перфекционисти и са склонни да постигат целите си на всяка цена.

Друго проучване доказва, че поредността на раждането влияе на личността. Изследователи анализират личностни черти на 377,000 гимназисти в САЩ.Първородните деца обикновено са склонни да бъдат по-честни и доминиращи. Въпреки това, те са по-малко устойчиви на стрес. Вторите деца са склонни да бъдат по-съвестни и усърдни. Най-малкото дете в семейството е по-вероятно да бъде открито и общителен. Децата, които нямат братя и сестри, често са нервни, но те също са доста социални.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.