0

З атлъстяването може да бъде много опасно за здравето. То може да доведе до инсулт, диабет тип 2, сърдечни заболявания и някои видове рак, които са сред водещите причини за преждевременна смърт, казват от американските Центрове за контрол на заболяванията (CDC).

 

Затлъстяването може да бъде много опасно за здравето. То може да доведе до инсулт, диабет тип 2, сърдечни заболявания и някои видове рак, които са сред водещите причини за преждевременна смърт, казват от американските Центрове за контрол на заболяванията (CDC).

 

За да разберете дали сте затлъстели, първо изчислете своят индексна телесната маса (BMI).

“Индексът на телесна маса и обиколката на талията са два скинингови инструмента за оценка на теглото и потенциалния риск от заболяване“, казват от CDC. BMI е теглото на човек в килограми делено на височината в метри на квадрат.

  • Ако вашият BMI е по-малко от 18,5, това означава, че сте с поднормено тегло.
  • Ако вашият BMI е от 18,5 до 24,9 – вие сте с нормално или т. нар. Здравословно тегло.
  • Ако вашият BMI е 25 до 29,9 – това означава, че сте с наднормено тегло.
  • Ако вашият BMI е 30 или по-висок – това означава, че сте затлъстели.

Измерете талията си

„Друг начин да оцените потенциалния си риск от заболяване е да измерите обиколката на талията си“, казват от CDC. „Прекомерната мазнина в корема може да бъде сериозен проблем, защото ви излага на по-голям риск от развитие на заболявания, свързани със затлъстяването, като диабет тип 2, високо кръвно налягане и коронарна артериална болест“, отбелязват експертите.

Талията ви може да ви казва, че имате по-висок риск от развитие състояния, свързани със затлъстяването, ако сте мъж, чиято талия е с обиколка над 101 см. или небременна жена, чиято талия е с обиколка над 88.9 сантиметра. За да измерите правилно обиколката на талията си първо се изправете и поставете сантиметъра около средата, точно над бедрените кости, след това се уверете, че лентата е хоризонтално поставена около кръста, дръжте лентата плътно прилепнала, но не притискайте кожата и измерете талията си веднага след като издишате.

Какво да направите, ако имате опасения, че сте затлъстели

Ключът към постигането и поддържането на здравословно тегло не са краткосрочните промени в диетата. Става въпрос за начин на живот, който включва здравословно хранене и редовна физическа активност.

„Изборът на начин на живот, който включва добри хранителни навици и ежедневна физическа активност, може да ви помогне да поддържате здравословно тегло и да предотвратите наддаването на тегло“, категорични са от CDC.

Върнете си здравето

Не забравяйте, че не става дума само за теглото ви. Затлъстяването допринася за редица здравословни проблеми, включително сърдечносъдови заболявания, диабет, някои видове рак. Това са някои от водещите причини за смърт в света. Затлъстяването може да причини още сънна апнея, проблеми с дишането и да затрудни активността. Може също така да доведе и до проблеми по време на бременност.