Държавата си е върнала по-малко от половината пари, дадени за студентски кредити

За 11 години:

Държавата си е върнала по-малко от половината пари, дадени за студентски кредити

За 11 години държавата си е върнала по-малко от половината пари от гарантираните студентски кредити, съобщават от БНР.  От там допълват, че има гарантираните за тази година 40 милиона лева, но високите лихви отблъскват студентите.

По думите на Александър Узунов от студентското представителство  въпреки гаранцията процесът на отказ от банките за кредит е малък, но и кандидати няма много заради високите лихви - седем процента. Според него ако лихвата е три процента може кредитите да станат по привлекателни за студентите. "Седем процента по-скоро говорим за един потребителски кредит, а не за студентски кредит. Лихвата е изключително висока и трябва да бъде редуцирана около 3 процента, максимален вариант. За да се постигне това е нужно държавата да действа по-активно, а банките да бъдат по-гъвкави", коментира още Узунов.

Според финансовия експерт от сайта "Моите пари" Иван Стойков  емалко вероятно лихвите да бъдат намалени. "Икономическата обстановка в нашата държава е такава, че тези студенти след време може да не си намерят работа или пък достатъчно добре платена работа. Знаем какво е нивото на безработица в нашата страна, знаем какви са доходите",каза Стойков. Данните показват, чеа 11 години държавата е погасила дълговете на 1 274 студенти. Сумата е в размер на над 5,6  млн. лева. За този период обаче успява да си върне по-малко от половината - около 2,1 млн. лева.

За 2021 година държавата е гарантирала 40 милиона лева за студентски заеми пред осем от 18-те банки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.