Вижте каква част от децата са се включили в онлайн заниманията в забавачките

Вижте каква част от децата са се включили в онлайн заниманията в забавачките

В рамките на няколко месеца миналата година детски градини останаха затворени, а малчуганите бяха ангажирани в дистанционни занимания с помощта на своите родители. Каква част от тях обаче са се включили става ясно от анкетно проучване на просветното министерство сред сред 5047 учители и 1141 директори от общо 1823 детски градини, от които 2/3 от градовете.

В 1/5 от забавачките (21,03) в градовете участие в заниманията от разстояние са взели между 50 и 75% от малчуганите, обучавани в тях. Това сочат данните на просветното министерство, с които „Монитор“ разполага. Над 75% от децата са усвоявали знания и умения от предучилищните групи, само в 12,09% от забавачките. 15,51% от участвалите в анкетното проучване градини от градовете са отговорили, че между 25 и 50% от техните деца са се включили в дейностите от разстояние. По-малко от ¼ от хлапетата пък са взели участие в малък процент забавачки – 3,33%.

В селата по-голяма част от децата в предучилищна възраст са останали необхванати от образователната система по време на затварянето на детските градини заради пандемията, става ясно още от данните на МОН. Едва в 4,29% от забавачките извън града над 75% от малчуганите са участвали в дистанционните занимания. 4,65% от анкетираните от градини на селата са посочили, че в уроците от разстояние са се включили между 50 и 75% от хлапетата. Между 25 и 50% от децата са участвали в усвояването на умения онлайн в 6,40% от градините на село. В 2,19% от забавачките на село пък онлайн уроци имало за под 25% от малчуганите.

С оглед на данните от МОН заключват, че значителен брой деца в предучилищна възраст са останали необхванати от образователната система по време на затварянето на детските градини заради пандемията.

В анализа на обучението от разстояние в електронна среда на ведомството се проследява и какви проблеми са имали забавачките по време на онлайн заниманията и от какво още имат нужда педагозите преди да последва нова вълна.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.