0

Ц ИК разяснява как се гласува с хартиена бюлетина. В клипчето, от поредицата видеоматериали на комисията за вота, избирателите се призовават предварително да проверят дали фигурират в списъците и в коя секция могат да пуснат своя вот. 

ЦИК разяснява как се гласува с хартиена бюлетина. В клипчето, от поредицата видеоматериали на комисията за вота, избирателите се призовават предварително да проверят дали фигурират в списъците и в коя секция могат да пуснат своя вот. 

Проверката за секцията може да стане на сайта на ГРАО, по телефон или чрез SMS.

Пред всяко изборно помещение ще има списък с кандидатите на партиите и коалициите, както и на независимите. Изборният ден започва в 7.00 часа и трябва да приключи в 20.00. Може да продължи и до 21.00 часа, ако пред секцията има още негласували избиратели.

Призовават да се спазва дистанция.  При влизане в помещението, избирателите трябва да извадят личната си карта и да я поставят на масата пред член на СИК. За кратко трябва да свалят маската си, за да може избирателят да се идентифицира. Ако личните документи са изтекли след 13 март, то гражданите имат право да гласуват и със същата лична карта, без да предоставят удостоверение за нейната смяна.

След като данните бъдат проверени в списъка, член на СИК трябва да откъсне бюлетината от кучана, сгъва я по определен начин, слага печат на гърба и я подава на избирателя. В кабината пък бюлетината се попълва със син химикал и знак X или V. Освен за дадена партия, коалиция или независим, може да се отбележи и  преференция за даден кандидат от партийната листа. Преди да се излезе от тъмната стаичка, бюлетината отново се сгъва.

Тогава член на СИК ще постави втори печат, и да откъсне малкия отрязък в ъгъла  с номера на бюлетината. Избирателят трябва да пусне бюлетината в урната, да се подпише, след което да вземе личната си карта.

Обучителният клип за самите секции може да  видите ТУК.