0

В ижте как могат да гласуват избиратели, поставени под карантина. ЦИК публикува клип от поредицата си за разяснителната кампания.

Вижте как могат да гласуват избиратели, поставени под карантина. ЦИК публикува клип от поредицата си за разяснителната кампания.

В него се уточнява, че хората в изолация могат да гласуват само с подвижна урна. Това може да стане в дома им по постоянен адрес.  Ако даден избирател под карантина преди това е заявил, че иска да пусне вот по настоящ адрес, това може да стане и там. 

За да пуснете вот с подвижна урна обаче е нужно да се подаде заявление в общината, а срокът за това е 3 дни преди изборите - от 24 до 31 март включително.

Може саморъчно по пощата, чрез пълномощник, по мейла или ако кметството има електронна платформа.

Не е нужно да се прилагат документи , тъй като общината трябва да провери пи служебен път дали са в списъците на РЗИ или националната информационна система. Ако това е така ,то избирателят ще бъде уведомен по телефон или чрез майл, че е включен за гласуване с подвижна урна.  В деня на вота членовете на подвижната секция ще бъдат с костюм, шлем, ръкавици, маска.

"Спазвайте епидемичните мерки, носете маска, спазвайте дистанция", призовават в клипа. И завършват: "Бъдете активни. Гласувайте".