0

Ц ИК публикува част от клиповете за разяснителната си кампания за вота на 11 юли.

ЦИК публикува част от клиповете за разяснителната си кампания за вота на 11 юли.

Един от тях е как се гласува с машина. Това е акцент от кампанията на ЦИК , тъй като за тези избори има 100 % машинен вот в секциите с над 300 избиратели. Във видеото се уточнява,че картата за гласуване с поставя в устройството с чипа нагоре. Машината на свой ред ще започне да зарежда, като ще се покаже първата страница на е-бюлетината. С бутон "следващ" може да се отиде на втората страница.

"Гласувайте като докоснете екрана с пръст", посочват във видеото. Избирателят може да посочи партия или коалиция или квадратчето "Не подкрепян никого", както и да отбележи преференции от кандидатската листа. След като е избрал своето предпочитание, гражданите натискат бутон "преглед".  Ако изборът ни е верен се натиска бутона "гласуване". Разписката от машина се взима, сгъва се и се пуска в кутията. Картата пък се връща на членовете на СИК.

Вторият клип пък е за вота с подвижна урна на хората поставени под карантина, които имат право да подават заявления до 11 юли, включително.

Иначе като част от разяснителната кампания ЦИК изпрати по три машини във всяка районна избирателна комисия. Целта - кметовете по места да организират пробни гласувания за предстоящите парламентарни избори на публични места. До края на седмицата у нас ще пристигнат и допълнително закупените устройства за гласуване.