Министър Сачева: 150 млн. лв. са предвидени по плана за възстановяване за хората с увреждания(ВИДЕО) (ОБНОВЕНА)

Министър Сачева: 150 млн. лв. са предвидени по плана за възстановяване за хората с увреждания(ВИДЕО) (ОБНОВЕНА)

150 млн. лв. са предвидени по плана за възстановяване за хората с увреждания, тези средства са за осигуряване на достъпност и лична мобилност на хората с трайни увреждания, както и приобщаване на тези хора към всички сфери на обществения живот. 755 милиона лева  общо са предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост, финансиран по линия на Европейския съюз, се насочват към реформата в дългосрочната грижа за възрастните хора.

Дигитализацията е основен приоритет за нас. 2/3 от хората у нас не притежават основни умения. Това заяви социалният министър Деница Сачева при представяне на четвъртия стълб от Плана "Справедлива България".

Тя изтъкна, че в следващите 5 години ще заложим на инвестициите за подобряване на работата и повече подходи за иновации, както и за използване на технологии от възрастни хора."Започваме от изграждането на облачна среда и създаване, поддържане и администриране на виртуалната платформа за обучение на възрастни."

"72% заетост на работещите на възраст между 15 и 64 години, както и поне 7% от населението да се ангажира с обучения е основна цел, която си поставяме  с този план, ще разгърнем квалификацията и повишаване на дигитални умения, защото 2/3 от хората у нас не притежават такива умения. Реформата е свързана с обучения, развиване на цифрови умения, създаване на инструменти за обучения за възрастни", каза Сачева.

80 млн. са заложени за обучение за възрастни, организиране на електронни и дистанционни обучение, електронни тестове. В плана е предвидено и включването на работодатели в процеса на обучение на служителите, както и придобиване и развитие на допълнителни умения, това би разширило и подобрило уменията на служителите, каза още Сачева.

Една от най-големите реформи е свързана със стратегията за дългосрочна грижа, в реформата влизат три основни закона- Законът за социалните услуги, Законът за личната помощ и Законът за хората с увреждания. Основно предизвикателство в осигуряване на грижа в домашна среда, както и за всички настанени в социални институции.

В следващите 5 години ще заложим на иновациите в социалните услуги, ще наблегнем на повишаване на качеството на услугите.

Специален фокус се поставя на дигиталните услуги, това е едно най-големите пера в този план. Следващото най-голямо перо е свързано със социалните услуги. Важно е да се предоставят интегрирани социални услуги, затова сме предвидили да изградим на поне 174 нови такива услуги за поне 5 200 души, каза още Сачева.

През следващите 5 години ще заложим на подобряване на работата чрез иновативни подходи. В пазара на труда ще заложим както на обучение и

Реформите, които са заложени са финансирани не само с евросредства, но и с пари от нашия бюджет, заяви социалният министър Деница Сачева на дискусия относно Националния план за възстановяване и устойчивост на страната.

В МТСП се разработва стратегия за социалния сектор тя се прави съвместно с професионалисти от сферата, както и представители на МОН. Тази стратегия ще бъде представена през първите месеци на 2021г., каза още Сачева. В тази система най-важни са хората, именно затова имаме идеи да разширяваме професионалното образование в социалната работа. „Връзката, която правим с колегите от МОН е свързана с повишение на базовата грамотност на уязвимите групи, важно е да имат основни знания по български език и математика. Важно е всяко дете да бъде включено в образование.“

Имаме планове да направим карта на младите хора от 15 до 29 години, които нито учат, нито работят и да им предоставим курсове и обучение, за да се впишат в пазара на труда. Предстои изработването на „Социална карта“ за социалните услуги, а това са реформи в социалната сфера, и се правят подобрения, при положение, че дълго време не са правени промени, каза още социалният министър Деница Сачева.

 „Ние трябва да разгърнем целия спектър на мерки и иновации за да може да сме конкурентноспособни, и по това има много какво да се направи. Приоритет в здравето е психиатричната помощ и лечението на инсулти, особено в условия на пандемия. Важна е дигитализацията и реформата в здравната система. С четвъртия стълб затваряме целия цикъл от мерки за възстановяване на страната, каза вицепремиерът Томислав Дончев.Вицепремиерът, коментира че за страната ни дигитализацията е много важна, както е важно и финансирането на сектора Култура.

В дискусията взе участие и министърът на правосъдието Десислава Ахладова. „Като съществен елемент на реформата на съдебната система са предвидени мерки за цялостна дигитализация на съдебните процедури. Стремежът е да осигурим максимална степен на прозрачност, бързина и ефективност на етапите на производство пред съда”, заяви Ахладова. Това е свързано и с предприетите мерки по време на епидемията.

„Предвиждаме по електронен път от всяка точка на страната да бъде подадено например, заявление или искова молба. Министерският съвет прие измененията в ГПК на 25 ноември, които са нормативната база, върху която ще се осъществява дигитализация на съдебната система”, допълни Ахладова.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев допълни, че Законът за съдебната власт задължава съдебната система актовете да бъдат издавани в електронна форма. "Електронното правосъдие е процес, който се внедрява в съдебната система. По проект беше разработена Единна информационна система в съдилищата. Тя беше внедрена в съдилищата, но след това отложена за период от 2 месаца за техническо доусъвършенстване. От 10 декември трябва да започне да работи във всички съдилища", обясни Магдалинчев. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.