0

А мерикански учени са направили прогноза за развитието на COVID-19 за следващото десетилетие. То е въз основа на анализа на данните за четири от известните човешки коронавируса, които причиняват леки симптоми на обикновена настинка. Авторите смятат, че през това време коронавирусът на SARS-CoV-2 ще стане ендемичен и имунитетът от леко изкарано през детството заболяване ще остане за цял живот.

Американски учени са направили прогноза за развитието на COVID-19 за следващото десетилетие. То е въз основа на анализа на данните за четири от известните човешки коронавируса, които причиняват леки симптоми на обикновена настинка. Авторите смятат, че през това време коронавирусът на SARS-CoV-2 ще стане ендемичен и имунитетът от леко изкарано през детството заболяване ще остане за цял живот.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Science. Анализът на имунологични и епидемиологични данни за четирите човешки коронавируса от семейство HCoV позволи на учени от университета „Емори“ в Атланта и държавния университет в Пенсилвания да разработят модел за прогнозиране на развитието на SARS-CoV-2, докато той стане ендемичен, т.е. ще поддържа постоянно ниво сред населението и няма да се подхранва от външни инфекции.

Авторите подчертават, че техният модел включва отделен анализ на такива компоненти на имунологичната защита като податливост на реинфекция, отслабване на заболяването след реинфекция и преносимостта на вируса след реинфекция, всеки от които отслабва по различен начин с течение на времето. Резултатите от симулацията позволяват да се оцени динамиката на промените в тежестта на заболяването за различните възрастови групи от населението. Наличните серологични данни показват, че като правило първичната инфекция с четирите ендемични щама HCoV се проявява в ранна възраст и се произвеждат и двата вида антитела - краткосрочни IgM, които определят острия отговор на имунната система, и IgG, които осигуряват дългосрочна имунна памет.

Известно е също, че разпространението на HCoV коронавирусите сред населението е много високо. В детството тези инфекции се понасят от почти всички под формата на детски ринит и след това прекаралите го вече не боледуват.

Случаите на откриване на IgM антитела при хора над 15-годишна възраст са изключително редки. Изследователите предполагат, че когато SARS-CoV-2 стане ендемичен, първата инфекция ще настъпва на възраст между 3 и 5 години, а самата болест ще протече със симптоми на лека настинка. Възрастните хора, ако се разболеят, ще изкарат лека форма на заразата, тъй като антителата, образувани в детството, ще им осигурят определена имунна защита.

Според учените няма да е необходима широкомащабна ваксинация, тъй като ваксините причиняват само краткосрочна защита срещу повторна инфекция. Но сега е необходима ваксинация. Ваксините намаляват тежестта на заболяването и формират масивен имунен отговор, който определя колко бързо COVID-19 става ендемичен. Може би, смятат авторите, имунизацията трябва постепенно да се премахне, като се запази за по-дълъг период за определени възрастови групи.

Кои ще бъдат те - възрастни хора или деца, ще бъде възможно да се каже само след известно време въз основа на анализа на динамиката на развитието на болестта, заключават учените.