Виена въвежда платено паркиране в целия град

Виена въвежда платено паркиране в целия град

От 1 март 2022 г. зоните за паркиране ще обхванат всички квартали на града, а в бъдеще виенчани ще трябва да отделят 10 евро на месец за винетен стикер, съобщи Бюрото за международни връзки на Община Виена в София.

Платеното паркиране ще е в сила в делнични дни от 9.00 до 22.00 часа и ще може да се използва максимум два часа. Около 200 000 души на ден идват на работа във Виена от съседните селища и много от тях паркират автомобилите си в сегашните части на града, където това е безплатно. Опитът на Виена с платените зони показва, че въвеждането им означава повече места за паркиране, намаляване на автомобилния трафик и по-често използване на обществения транспорт, а това повишава качеството на живот в големия град. Само в западната част на Виена след въвеждането на платено паркиране дневният брой автомобили е намалял с 8000.
Средствата от таксите ще се влеят директно в изграждането на инфраструктурата на обществения транспорт, включително новата линия на метрото U2 / U5 - най-големият проект в града в борбата срещу климатичните промени. Ще бъде разширена и междуградската мрежа за обществен транспорт, за да стане по-удобно средство за придвижване. Докато две трети от хората, живеещи извън Виена, идват на работа в града с кола, то едва една трета от виенчани използват автомобила си за целта, а 70 процента избират обществения транспорт, колоезденето или ходенето пеша. През последните десет години броят на домакинствата във Виена, които не притежават лек автомобил, се е увеличил с една четвърт и сега е 47 процента, тоест 430 000 домакинства. Делът на жителите в австрийската столица, които имат карта за градския транспорт, също нараства от 40 на 52 процента и днес във Виена има повече притежатели на годишни карти за цялата градска мрежа за 365 евро, отколкото са регистрираните автомобили. Причината е много проста и това е удобството на обществения транспорт.
Виена въвежда платеното паркиране за първи път през 1959 г. в централния първи район, а през 1993 г. за този район са издадени първите винетни стикери. От 2019 г. мярката е в сила за 18 от общо 23 виенски района. От март 2022 г. с въвеждането на единна система за паркиране във всички райони ще важи плащането за краткосрочно паркиране, а така също и винетните стикери по местоживеене.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.