От днес от отделението по неврология във видинската болница са освободени двама лекари- завеждащият отделението и друг доктор с близо 30 години стаж. Те са освободени от работа след като изтече тяхното едомесечно предизвестие за напускане, каза директорът на здравното заведение д-р Цветан Василев.

С днешна дата на мястото на напусналите той е назначил други двама лекари и на практика отделението няма да спре работа.

Двамата напуснали медици се обявили, че напускат заради ниските си заплати. Началникът на отделението д-р Ангел Петров обяви пред медиите, че напуска заради неравномерното заплащане в различните отделения. Според него „ не може един ушен лекар с 6 легла да взима 2400 лева, а шеф на отделение – 1280”.

Старшата сестра на отделението Даниела Милова уточнява, че нейната работна заплата е 615 лв , а на другите сестри е 580 лв., което е крайно недостатъчно. Заради по-високи приходи за месец юли, е възможно специалистите в болницата да получат допълнителни възнаграждения, които може би ще ги задържат на работното им място, коментират медицински сестри.

От дни във Фейсбук се разпространява писмо от заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева до директорите на болниците в страната, от което става ясно, че се търсят медицински специалисти, които да бъдат командировани във видинската болница или да решат да работят в нея за постоянно.

В края на юни тази година над 100 здравни специалисти и лекари от видинската болница подадоха колективно уведомително предизвестие и заявиха, че са готови след изтичането му в края на септември да подадат индивидуални оставки.

Подобен акт обаче няма юридическа стойност и всеки сам трябва да подаде молба с предизвестие за напускане, коментират юристи.

До момента във видинската болница индивидуална молба с предизвестие за напускане е подала само една медицинска сестра, каза д-р Василев и освободените с днешна дата двама невролози.

От средата на юни видински медици провеждаха неколкоратно ефективни едночасови протести с искане за достойни условия на труд и адекватно възнаграждение. На тези протести те се заканиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени ще последват колективни оставки.

Директорът на болницата обясни, че на този етап няма възможност възнагражденията на медиците да бъдат увеличени, тъй като в отделенията не могат да достигнат лимита от НЗОК.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

България отделя 0,1% от БВП за електронно управление

Държавата инвестира 0,1% от Брутния вътрешен продукт за електронно управление, стана ясно по време на заседание на временната парламентарна комисия за установяване на хакерската атака в НАП. В сравнение, страните от Западна Европа инвестират между 0,6% и 0,8% от БВП, заяви директорът на държавна агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков.

Правят нова компютърна гимназия във Варна

Частно училище по компютърно моделиране и компютърни системи, което в момента се намира на територията на Техническия университет във Варна, може да стане държавно. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев, който ще обсъди възможността с представители на Техническия и Икономическия университети.

Контейнери за стари дрехи ще има и в Русе

Контейнери за стари дрехи ще се появят скоро и в Русе. Общинските съветници одобриха на днешното заседание договор за сътрудничество между общината и дружеството „Хюманита“ за събиране и употребяване на текстил.