Видеоигрите – как да бъдем заедно дори на километри разстояние

Видеоигрите – как да бъдем заедно дори на километри разстояние

Каталозите на гейминг компаниите служат като лек против социалната изолация

Ден 23 от изолацията – знаем наизуст репликите от почти всички серии на „Дързост и красота“ или „Анатомията на Грей“ (двете вече се конкурират по многочисленост на епизодите), любимите ни музикални парчета са втръснали дори на комшиите, а къщата е в състояние на невиждана досега чистота,  която е почти достойна за табелата „Образцов дом“. Време ни е за ново забавление? На помощ идват видеоигрите!

В момент, в което е жизнено важно да останем вкъщи, за да предпазим себе си, близките, познатите, че и непознатите от несрещаната до този момент от науката зараза с COVID-19, потапянето ни в един съвсем различен свят благодарение на игрите си прилича на чиста ваканция. Тези, които са геймъри по душа, със сигурност обогатяват живота си ежедневно с мистериозните сюжети на различни игрови заглавия. Дотолкова, че ако сами се хвърлим в капана на стереотипа, бихме казали, че за тях наложената карантина не води до драстични промени в ритъма на живот. Предвид необятното време, с което разполагаме у дома, сега е един добър момент, в който и ние да проверим с какво игрите успяват да пленят толкова много хора пред мониторите.

Прелестното в света на гейминга е, че разнообразието от заглавия, жанрове, сюжети и т.н. е огромно. Както няма човек, който да не харесва поне един сериал, филм или песен, така и игрите предлагат достатъчно пъстра палитра, способна да угоди на предпочитанията на всеки един индивид. Нещо повече – голяма част от тях се подвизават в сървъри, което пък означава, че цъкането на джойстика или мишката се превръща от самотно в споделено занимание. Това, докато стриктно и дисциплинирано си спазваме препоръките за физическа дистанция.

Всички тези размисли са причината днес да „браузнем“ (потърсим) из нета кои най-препоръчваните игри за престоя ни вкъщи. И като един истински лаик (все още) на тема видеоигри се надявам заедно да успеем да преоткрием всички тези нови светове:

The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Легендата за Зелда: Полъхът на дивото)*

Казват, че това заглавие е най-доброто, издавано от франчайза за легендата за Зелда от последните 10 години. Появява се на бял свят през 2017 г., а спецове в света на игрите ни съветват да забравим всичко, което сме знаели до този момент за Зелда. (Това е добре, защото – както споменах съм новак, и не знам и без това нищо. – б.а.) Приключенията, примесени с екшън, се състоят 100 години след трагичната загуба на нашия герой (Линк) и Зелда във войната срещу антагониста Ганон. В настоящата игра ние ще се опитаме да поправим щетите от загубената битка. В основен фактор на заглавието се превръща откриването и разбулването на мистерии.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild се отличава и със завиден рейтинг от Metacritic – 98 от общо 100 т.

 

Divinity: Original Sin 2 (Божественост: Първороден грях 2)*

За Divinity: Original Sin 2 се смята, че е особено добра от гледна точка на сюжет и озвучение от страна на актьорите, записали гласовете си като героите в играта. Тук на почит е стратегията, като основно предимство е, че въпреки че се смята предимно за солова игра, тя допуска образуването на между дву- и тричленни общности из различните си нива.  Още в самото начало можем да си изберем какво да бъдем - от немъртво джудже до елф с мистични умения. Можем да станем част и от шестте древни истории чрез персонажите в тях. Всяко решение – предупреждават ни, трябва да е внимателно обмислено, защото от него зависи как ще се развие историята и какви съюзници ще имаме на наша страна. В играта можем още да се сприятеляваме с животни, да ни порастат криле. Ще крадем, изтръгваме лицата на мъртвите и въобще всичко, онова, което си представяме, че правим на индивидите, които за n-та поредна година забраняват на Фейсбук да им ползват снимките чрез пост в същата тази социална мрежа – с лекото успокоение, че престъплението в играта не е реално наказуемо. От инструкциите, които прочетох, разбрах, че можем също така да си изградим броня, че и да си приготвим пица... По-хубаво от това здраве му кажи.

Иначе играта не се препоръчва за хората, които все още не са навършили пълнолетие заради насилието и сексграфиките.

 

World of Warcraft

World of Warcraft няма нужда от превод или реклама. Играта сама по себе си е институция за хората, запознати поне малко със сферата. И ако за предишните две заглавия е трудно човек да научи нещо, ако конкретно не се поинтересува, то за World of Warcraft са чували дори и хората, които все още се объркват, когато трябва да натиснат копчето за включване на компютъра. Най-общо казано, това е ролева игра, в която отново си избираме с какъв герой искаме да играем. След което изпълняваме различни мисии, които – съвсем логично, зависят от това дали сме от расите на Съюза или на Ордата. Може да сте воин, вещер, крадец, свещеник... И един огромен плюс за мен (като човек, който е следял отстрани предимно как се играе World of Warcraft) е музиката в играта, главен виновник за което е композиторът Джейсън Хейс.

А най-хубавото на заглавието е именно, че ни дава шанс да играем съвместно с други ентусиасти, които могат да дадат ценен съвет как по-бързо да качим нивото, а могат и просто да ни измъкнат от шизофренията, която неусетно развиваме в периода на карантината.

Stardew Valley (Долина Стардю)*

Тази игра е за хората, които си мечтаят да поекспериментират със себе си, да напуснат големия град и да „наследят“ – както е по сюжет, фермата на своя дядо в долината Стардю. Заглавието ни предизвиква да торим, озеленяваме и въобще полагаме всички необходими грижи за една такава ферма. Ключът тук е именно в малките задачи, които с натрупването ни помагат да достигнем до ниво на перфекционизъм. В същото време темпото, с което върви играта е изключително спокойно и уравновесено, че да не вкарва допълнително бръмбари в главите ни. Социализацията е плюс и тук, като Stardew Valley предлага опцията да се съберете с трима приятели и да градите фермите си заедно.

Хората, които имат опит с Фермата на Фейсбук – FarmVille, ще почувстват тази игра като връщане към корените си.

Jackbox

Стигаме и до категоричен фаворит, когато става дума за това да запазим социалните си контакти дори и във време на физическа изолация. Накратко – Jackbox предлага кутии от няколко парти игри, които можете да играете с приятели. Приложението върви на всякакви платформи, а сред любимите предизвикателства са тривиа загадките, в които печеливш е този, който успее най-добре да замаскира лъжа като отговор на някой от въпросите. Въпреки че по дефиниция, Jackbox предполага всички играчи да са на едно място, на фона на настоящата ситуация са издадени инструкции как най-лесно можем да се забавляваме с другарите и от разстояние. Готино допълнение е, че Jackbox може да се използва и за онлайн обучение. Тук на помощ идват въпросниците, които посаждат семената на реалните знания в игри.

  

Хващаме джойстика и по препоръка на Световната здравна организация

Световната здравна организация също призовава хората да играят видеоигри. „Намираме се в ключов момент в разрешаването на изхода от тази пандемия. Компании от гейминг индустрията имат потребители от всеки край на света – затова ние окуражаваме „Да играем поотделно заедно“, пише в социалните мрежи американецът Рей Чеймбърс от СЗО. Въпросният призив на организацията е забележителен, защото в миналото тя заклейми пристрастието към видеоигри като официално психично заболяване.

Няколко американски компании се включват в движението „Да играем поотделно заедно“. Някои дават безплатен достъп до конкретно съдържание, други прибавят нови функции и награди.

18 лидери в индустрията в Щатите стартират инициативата „Да играем поотделно заедно“, която окуражава потребителите им да спазват инструкциите на СЗО, сред които тези за физическа дистанция, хигиена на ръцете и т.н. Компаниите, които вече застанаха зад идеята, са Activision Blizzard, Kabam, Snap Games, Amazon Appstore, Maysalward, Twitch, Big Fish Games, Playtika, Unity, Dirtybit, Pocket Gems, Wooga, Glu Mobile, Riot Games, YouTube Gaming, Jam City, SciPlay, Zynga. Всички те ще вграждат важни съобщения, свързани с COVID-19 в самите игри или в друго свое съдържание.

„Игрите са голяма част от това, което определя Twitch общността всеки ден. Инициативата „Да поиграем поотделно заедно“ ни припомня, че дори и когато е жизнено важно да запазим дистанция един от друг, можем за да се насладим на игрите, които обичаме и да останем свързани с хората онлайн. Радваме се, че споделяме ключови съобщения от СЗО заедно с други членове на инициативата, за да продължим да служим като място, където хората могат да бъдат заедно, да играят игри и да създават общности“ , обяснява Майкъл Арагон, старши вицепрезидент по съдържанието на социалната мрежа.

„Геймърите знаят как да останат заедно дори когато не са заедно, затова нека бъдем предпазливи през този период и да изпълним нашата мисия като индустрия, за да изравним кривата на заразата“, допълва и Райън Уаят, шеф в YouTube в графа „Игри“.

  

ОБРАТЕН ЕФЕКТ

Pokemon Go връща ентусиастите у дома

Популярната игра Pokemon Go, която през 2016 г. изкара дори и у нас хиляди играчи на улиците, за да съберат възможно най-много джобни чудовища, също се включва в кампанията да подтикне своите потребители да си останат у дома. Въпреки че по дефиниция приложението е разработено така, че ентусиастите да печелят повече опит и точки, когато са навън – в близост до паметници на културата, детски площадки, графити, компанията Niantic промени правилата така, че хората да имат стимул да не напускат дома си. Въпросните новости в регламента на Pokemon Go са въведени на два етапа. Те включват улеснения за самите играчи. Така, например, те ще могат да си закупят 100 покебола само за 1 монета, ще могат да отварят цели 30 подаръка на ден, както и да запазят 20 в инвенторията си. Тези промени ще важат за неопределено време, като вероятно ще продължат до отпадането на карантинния период в повечето (или поне по-големите) страни по света.

Бързото адаптиране към ситуацията и факта, че Pokemon Go може да бъде играна онлайн, доведе до значителен скок на приходите на Niantic конкретно за това приложение. Според изчисленията на изданието Screen Rant става дума за 66-процентно увеличение на печалбите. Направено е сравнение между две седмици – от 9 до 15 март Pokemon Go е генерирал приходи в размер на 13,8 милиона долара. Печалбите за седмицата от 16 до 22-и март пък възлизат на 23 милиона долара.

  

В НЕВАДА

Легализират залозите за електронните спортове

За факта, че игрите оказват съществено влияние върху психиката на хората съдим и по решението на шата Невада в САЩ да легализира залозите за електронни спортове. Предвид, че игрите на терен – като американски футбол, баскетбол и т.н., не се осъществяват заради пандемията, все повече хора пренасочват навика си да се обръщат към букмейкърите с фаворит за компютърните игри.  Това провокира Невада да официално да одобри залагането за професионалната лига Counter-Strike – ESL Pro League Season 11: North America. Според изданието Daily Esports този ход би насърчил и други щати да легализират залагането за електронни спортове. Експерти в сферата предполагат, че пандемията е твърде вероятно да доведе и до увеличаването на аудиторията, която се интересува и следи този вид състезания.

*Преводите на заглавията на игрите са само ориентировъчни, тъй като те рядко се превеждат действително дори на българския пазар и са по-популярни с английските си наименования.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.