Вицепрезидентът: Само обединени ще продължим да пишем българската история

Вицепрезидентът: Само обединени ще продължим да пишем българската история

„Едно е посланието, което ни изпращат всички творби – само обединени ние, българите, ще продължим да пишем българската история. Това ни завещаха и героите на дългата ни славна и трагична история.“ Това заявила вицепрезидентът Илияна Йотова в приветствие към участниците в Международния културен форум „Велики Преслав – историята на цял един народ“, който за поредна година е под неин патронаж, съобщиха от Дондуков 2.

Йотова за поредна година е патрон на Международния културен форум „Велики Преслав – историята на цял един народ“, в който участват ученици от цяла България и от българските общности в чужбина.

Поради извънредното положение в страната церемонията по награждаването на лауреатите в конкурса за литературни и художествени творби няма да се проведе. Община Велики Преслав е създала необходимата организация резултатите да бъдат отчетени по електронен път. Във форума се включиха ученици от цяла България и от българските общности зад граница. Най-малките участници са 6-годишни – от България, Великобритания и Канада.

В приветствието си вицепрезидентът благодари на всички, съпричастни към инициативата. „Това е родолюбива идея, превърнала се в кауза – да знаем своя род и език, както ни завеща Паисий. Да разпространяваме разказа за България далеч извън нейните предели, да живее Родината в сърцата на нашите сънародници зад граница, да палим любовта на чужденците към българщината! Няма по-здрава връзка между българските деца у нас и по света от общата история – извор на гордост и вдъхновение“, изтъква Илияна Йотова.

„Мислено пристъпваме по улиците на старопрестолния Велики Преслав и усещаме особената му енергия, която шепти за великолепна история. Велики Преслав положи основите на най-дългата държавническа традиция в Европа – българската, а Преславската школа създаде облика на българския народ, разпръсна свобода чрез писменост и познание далеч извън границите на царството“, посочва вицепрезидентът.

Тя е убедена, че всички есета, стихотворения, произведения на изкуството са достойни за награда. По думите на вицепрезидента всички участници заслужават отличия за своето усърдие, любознание, отдаденост и обич към Родината. „Няма по-голяма гордост за един българин от това да види как дори 6-годишни българчета през своите очички пресъздават славата на Велики Преслав, на България“, подчертава Илияна Йотова.

Йотова специално благодари за търпението и упоритостта на учениците, преподавателите и родителите, които толкова бързо и успешно се адаптираха към новите условия на обучение, наложени заради пандемията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.