Вицепрезидентът поздрави БГ общноста в Тараклия

Вицепрезидентът поздрави БГ общноста в Тараклия

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави БГ общноста в Тараклия за юбилея на молдовския район. В поздравителния адрес тя изтъква, че Тараклия се е утвърдил като безспорен център на българщината благодарение на активната българска общност.

"Пазейки паметта, укрепваме себе си, силата си и самочувствието си на българи“, пише Йотова, съобщават от Дондуков 2.

В Тараклия честват 110  години от  създаването на региона. Вицепрезидентът Йотова беше поканена да участва в честването, но пандемията не позволи това да се осъществи.

От Дондуков 2 изтъкват, че БГ общността в Молдова е една от най-старите, на повече от 200 години.

„Силно предизвикателство е да се запази връзката с родината толкова дълги години и от разстояние. Историята и бурното развитие на район Тараклия е доказателство, че стабилността и желанието за развитие се дължат на образованието, жаждата за знания и намирането на иновативни форми в обучението и съвременната икономика“, посочва  Йотова.

Вицепрезидентът изтъква богатата образователна и културна дейност на българите в Тараклия. „Образцовият оркестър за народна музика „Червена китка”, Домът на културата и богатият репертоар и популярността на професионалния театър „Смешен петък” са само част от тези примери. Театърът се включи във виртуалната инициатива „Будната България”, която организирахме с екипа ми по повод Деня на народните будители“, заявява Йотова.

Вицепрезидентът изразява увереност, че общите усилия за преобразуването на единственото българско висше училище зад граница – Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“, във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“. От началото на учебната година в Тараклийския държавен университет се обучават студенти по специалност „Бизнес мениджмънт“ на русенското висше училище.

В приветствието си Йотова изтъква, че Република Молдова е един от примерите за грижа за малцинствата и спазване на техните права.

„Вярвам, че заедно – българската и молдовската държава, ще продължим работата за подобряване на благосъстоянието на българската общност в Молдова“, подчертава Илияна Йотова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.