Вицепрезидентът Йотова почете юбилея на ВАС

Вицепрезидентът Йотова почете юбилея на ВАС

Вицепрезидентът Илияна Йотова почете 25-годишния юбилей на ВАС.

Професор Кино Лазаров получи посмъртно юбилейния почетен знак на Върховния административен съд за своя  изключителен принос в развитието на административото право и процес. Отличието прие неговата съпруга Живка Лазарова по време на тържественото честване на 25-годишнината от възстановяването на Върховния административен съд (ВАС) в Народния театър „Иван Вазов“.„Професор Кино Лазаров е автор на повече от 100  научни съчинения в областта на научното право и процес, неговите трудове са известни във Франция, Германия, Полша, Русия. Той остави името си като председател на комисията по изготвяне на съвременния Административнопроцесуален кодекс. Професор Кино Лазаров е учител на голяма част от присъстващите в тази зала“, отбеляза при връчването на високото отличие председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи юбилеен знак на Владислав Славов за неговия принос при възстановяването на дейността на ВАС. 

„В своята мисия вие стриктно спазвате буквата на закона, а и във всяко свое решение оставяте себе си и своята отговорност“, заяви вицепрезидентът Йотова по време на речта си в Народния театър и изтъкна, че и по време на пандемията ВАС е заслужил признание за своята дейност не само в страната, но и на европейско ниво. „Многобройните жалби до Върховния административен съд са мерило не само за всекидневните ви усилия, но и за голямото доверие на гражданите, че ще възстановите законността и справедливостта“, каза вицепрезидентът.

Поздравителна реч поднесе и министърът на правосъдието Иван Демерджиев.

Поздравления за празника изпрати президентът Румен Радев. „Опасенията, изказвани в теорията преди години, че административните съдии ще случат повече на интересите на държавата, отколкото на засегнатите, днес не намират потвърждение. Напротив – административното правосъдие е извоювало заслужено полагащо се място като самостоятелен клон в съдебната система“, се казва в него. Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс отправи видео обръщение към върховните съдии. „Искам да ви благодаря за работата ви за по-ефективна съдебна система и за усилията ви за укрепването на върховенството на закона във вашата страна. Върховенството на закона е основополагащ фактор за Европейския съюз и наш общ дълг е да гарантираме, че то е насърчавано и защитено по всяко време“, каза еврокомисарят.

Той говори за доклада за върховенството на закона, който за първи път беше изготвен миналата година. „Приветствам факта, че България беше една от първите страни, които участваха в този непредубеден преглед. Воден от този дух ви насърчавам да използвате по най-добрия начин доклада за национален дебат относно напредъка по отношение на върховенството на закона. Ангажирам се да участвам активно в подобни дебати в целия Европейски съюз“, допълни еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс.

„Винаги можем да подобрим правосъдието и върховенството на закона. Нека заедно постигнем напредък в това“, заяви еврокомисарят по правосъдието.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.