Вицепремиерът Захариева: България е отдадена да насърчава най-високите стандарти в правата на човека

Вицепремиерът Захариева: България е отдадена да насърчава най-високите стандарти в правата на човека

Като настоящ член на Съвета на ООН по правата на човека България е отдадена да насърчава и развива най-високите стандарти в областта на правата на човека, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариевавъв видео послание по време на 46-тата сесия на Съвета на ООН по правата на човека.  

Тя посочи, че страната ни  започна кампания за набиране на подкрепа за преизбирането й отново за член на Съвета по правата на човека за периода 2024-2026 г.

По думите на министъра коронавирусът не само заплаши здравето, но ограничи живота и правата на много хора по света, а статистиката говори за това: през 2020 г. 96 държави са обявили извънредно положение;  50 държави са имали мерки, които се отразяват на свободата на словото, 130 държави са приели мерки, ограничаващи събирането на хора; 53 държави са въвели мерки, които се отразяват на личната неприкосновеност. Често пъти заради затворени граници в разгара на пандемията семейства и близки оставаха разделени, защото пътуванията бяха ограничени.

"Убедена съм, че уважението към правата на човека трябва да остане в сърцето на нашите усилия за справяне и възстановяване от коронавируса", каза още Захариева.

Тя поясни, че сред националните ни приоритети са равнопоставеността на половете,  овластяването  на жените и момичетата, правата на децата с увреждания и развитието на толерантни общества.

"Вярвам, че демокрацията не може да съществува без уважение към човешкото достойнство, без равенство, толерантност и насърчаването на свободата на религиите", заяви външният министър. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.