Вицепремиерът Пеканов: Внасяме Плана за възстановяване в петък, готови сме за преговори с Брюксел (ОБНОВЕНА)

Вицепремиерът Пеканов: Внасяме Плана за възстановяване в петък, готови сме за преговори с Брюксел (ОБНОВЕНА)

Предстоят два месеца на диалози

Внасянето на българския План за възстановяване и устойчивост ще започне в петък, 15 октомври. Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов по време на 15-тата годишна среща на бизнеса с правителството.

Той обясни, че след внасянето в петък предстоят преговори, които ще продължат около 2 месеца и ще са с цел решаване спорните въпроси, свързани с реформата на съдебната система и с плана за декарбонизация. Пеканов обаче се надява те да са по-кратки, за да може да се финализира процесът и да получим одобрение от Брюксел. „Всичко ще зависи от преговорите по тези две теми“, завърши вицепремиерът. По думите му България влиза добре подготовена в преговорите с Брюксел.

По повод задачата на енергийното министерство да разработи нова енергийна стратегия на страната, ресорният министър Андрей Живков уточни, че става въпрос за проект на стратегия. „И в момента има стратегия, която може да се използва до някаква степен, но двете големи липсващи звена са стратегията за декарбонизация и тази за развитието на ядрената енергетика“, уточни Живков, според когото тези две теми трябва да се надградят.

„Ядрената енергетика и възобновяеми енергийни източници могат перфектно да се допълват – възобновяемите източници са нещо прекрасно, но не ни дават устойчивост и технологиите не са достатъчено развити, че да можем да се възползваме на 100% от тези възобновяеми енергийни източници“, коментира Живков.

Пеканов пък увери, че във финалната версия на Плана за възстановяване остава газовият проект „Марица Изток“. „Тя се вижда като едно от решенията за балансиране в този енергиен преход“, каза Пеканов.

Всъщност във финалната версия на българския План има предвидени средства за грантове и финансови инструменти в подкрепа на фирмите. Те са на обща стойност от 1,2 млрд. лв., от които 840 млн. лв. са за грантове, а 360 млн. лв. ще са за финансови инструменти. „Смятам, че това е добър резултат и баланс, защото помощта за бизнеса е сериозен компонент в Плана – реално най-големият проект заема 10% от Плана за възстановяване“, обясни Пеканов.

По повод високите цени на електроенергията Живков посочи, че битката не е само на енергийното министерство. „Министерство на енергетиката може да се бори с тази енергийна криза, оптимизирайки своите мощности, това е, което направихме. Може да се борим по начини, че да ускоряваме ремонти, да разминаваме ремонти и да няма липса на мощности. Тази криза не е породена от липса на електрическа енергия в България. И към днешна дата, ние пак сме в излишък и изнасяме електроенергия“, заяви ресорният министър.

Предстои изготвяне на нова програма „Конкурентоспособност“. Служебният министър на икономиката Даниела Везиева заяви, че програмата ще започне след приемане на Плана за възстановяване и устойчивост. До края на този месец пък ще бъдат внесени предложенията по програмата. „Първата мярка е технологична модернизация в размер на 280 млн. лв., която ще стартира след подписване споразумението по Плана за възстановяване“, каза Везиева, като посочи, че се надява в началото на следващата година програмата да е факт.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.