Вицепремиерът Николова договаря заеми за подготовка на летния сезон

Вицепремиерът Николова договаря заеми за подготовка на летния сезон

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обсъди варианти за подпомагане на бизнеса и получаване на кредитиране за фирмите, заети в туристическия бранш с представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Българската банка за развитие (ББР).  Това съобщиха от пресцентъра на туристическото ведомство. 

По думите на Николова сновните искания на бранша са предоговаряне на кредитите с по-дълъг гратисен период и предоставяне на заеми за подготовка на летния сезон. Припомняме, че преди бе решено летният сезон да стартира на 1 май.  Именно поради тази причина осигуряването на оборотни средства за подготовка на работещите за началото на сезона е навременна и много важна. 

Вицепремиерът съобщи още, че Асоциацията на банките в България е изпратила писмо до Министерството на туризма, в което посочва, че

финансовите институции могат да предоставят облекчения на кредитополучателите

по обслужването на техните заеми до 31 декември 2021 г. чрез отсрочване на задължения за не повече от 9 месеца. Според асоциацията не съществуват пречки за индивидуално предоговаряне на кредити на клиенти от туристическия сектор, като се търсят индивидуални решения между банката и клиента за преодоляване на неблагоприятните ефекти от пандемията. Изпълнителният директор на ББР Панайот Филипов пък обобщи, че се обръща внимание на всеки един клиент и кредитите се разсрочват, включително и тези на компании от туристическия бизнес. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.