Вицепремиерът Дончев: Клишето, че българската икономика зависи от европари, е невярно (НА ЖИВО+ОБНОВЕНА)

Вицепремиерът Дончев: Клишето, че българската икономика зависи от европари, е невярно (НА ЖИВО+ОБНОВЕНА)

Изключително трудно е в днешно време да се обяснят сложните европейски политики. Има европейски политики, които не са разбрани докрай от нашите граждани, и ние разчитаме на доверие, те да ни подкрепят да развиваме подобни политики. Особено в сферата на кохезионнната политика много често разговорът се води или в митовете и легендите, или в клишетата, понякога и двете. Има едно устойчиво клише, че европейските пари са извор на благосъстоянието за новите държави членки, което е невярно. Имаме друго клише, че икономиките, включително на България като относително нова държава членка, са тотално зависими от европейските пари, е също невярно. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на онлайн дискусия, посветена на Бюджета на Европейския съюз (ЕС) за следващите 7 години.

По думите му бюджетът на ЕС през следващите години ще бъде рекорден с близо 80% по-висок или в размер от над 1,8 трилиона евро. Дончев поясни, че парите ще бъдат разделени на различни инструменти с различен срок на прилагане. Отвъд клишетата и митовете, според Дончев важен въпрос е как да се съчетаят традиционните с новите приоритети. „Традиционните приоритети са повече кохезия и сближаване между различни държави-членки и региони в Европа. Не може да имаме икономическо пространство, в което да има значителни социално-икономически разлики”, заяви Дончев.

Новите приоритети

са свързани със Зеления преход или беземисионна икономика, политиките по дигитализация. „Освен вгледани в собствените си предизвикателства, ние трябва да бъдем по-дръзки и да се обърнем с лице към световните ни партньори и конкуренти, да си припомним, че Европа е конкурентоспособна и би могла да бъде първа в повече неща отколкото е в момента”, каза Дончев. Втора важна тема според него е как тези инвестиции да са по-близо до гражданите, както и да се намери подходящ режим на обществени консултации.

„Трябва да се намери компромис за връзката между върховенството на закона и интересите на ЕС, това беше основната причина да се декларира, че

има възможност от налагане на вето

от страна на Полша и Унгария. Надявам се да няма вето, защото всички ние имаме необходимост от тези средства”, каза евродепутатът Ян Олбрихт от Европейската народна партия (ЕНП). Колегата му от ЕНП Жузе Фернандеш заяви, че бюджетът не е голям. „Над 93% от него е за инвестиции, а разходите за администрацията са под 7%”, каза Фернандеш. Той посочи, че може да се отиде на пазарите и да се направи заем от 750 млрд. евро, от които 360 млрд. евро да бъдат заделени за кредити за държавите-членки. Другите 390 млрд. евро влизат в бюджета на ЕС, а оттам в бюджетите на държавите-членки. Евродепутатът от социалдемократите Маргарида Маркес коментира, че ЕС трябва да работи заедно и че има нужда от по-голям капацитет. Според нея трябват повече инвестиции в здравеопазването. Валери Айе от „Обнови Европа” смята, че механизмите трябва да са по-ефективни, като трябва да се наблегне на икономиката. „В бюджета трябва да има повече ефективност и справедливост”, каза Айе.

По отношение на ползите за България от бюджета на ЕС, Андрей Новаков от ЕНП заяви, че

страната ни ще разполага с над 16 мрлд. евро за кохезионнта политика

и земеделие в следващия програмен период, и още 12 млрд. евро по спасителния план за 2021-2027 г. „В абсолютни суми е повече от това, с което разполагаме в момента”, каза Новаков. Според него кохезионната политика не е отживелица. „Инвестициите в България оказват влияние не само у нас и в региона, но и в цяла Европа. Ползите са за всички по веригата”, увери евродепутатът. Той увери, че до петък сделката по бюджета ще е факт..

Гледайте видеото на живо ТУК.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.