Вицепремиер Пеканов: Приемането на еврото носи повече ползи, отколкото негативи

Вицепремиер Пеканов: Приемането на еврото носи повече ползи, отколкото негативи

Ползите от присъединяването на България към еврозоната са повече от негативите, но рисковете не трябва да се игнорират. Все пак няма формално изискване България да въведе еврото, когато доходите ни доближат средноевропейските. Това заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, пред  БТА.

Според Пеканов ползите са свързани с това, че ще се продължи финансово-икономическата интеграция на страната към Европейския съюз, което ще доведе до засилване на репутацията ни. Това би могло да даде допълнителен стимул за инвестиции в икономиката. Един от най-големите позитиви е, че България ще стане член на Единния надзорен механизъм, което ще засили доверието и сигурността към българската банкова система.

Негативите пък  ще са свързани с допълнителни разходи, които трябва да поемем към Европейския механизъм за стабилност - еднократен разход от около един до два процента от БВП.

"Това не е малка сума, особено за страна, която през годините фискално е била консервативна и е спестявала от други важни сфери. Ще има и еднократен административен разход по преминаване към новата валута. Съществува риск и че някои групи от

най-уязвими граждани могат да бъдат засегнати от покачване на цените.

Като цяло не се очаква сериозен инфлационен ефект." категоричен бе  вицепремиерът. 

Пеканов коментира и че евентуалната повторна промяна в Плана за възстановяване би довела до сериозно забавяне на средствата. Във връзка с предложенията за актуализация на бюджета за тази година вицепремиерът предупреди, че

ситуацията в страната ще стане по-трудна през септември или октомври -

ако заради пандемията се наложат  допълнителни ограничителни мерки, ще трябва да се търси доста сериозна подкрепа за бизнеса.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.