Планът за възстановяване влиза в ЕК след изясняване на политическата обстановка у нас  (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Планът за възстановяване влиза в ЕК след изясняване на политическата обстановка у нас (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Към момента не е планирано служебният кабинет да изпрати към ЕК крайния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост, тъй като такива са индикациите от европейските институции. Внасянето му зависи от сложната политическа ситуация в страната. Надяваме се да има редовно правителство, за да бъдат приети всички реформи. Стартирани са дискусии с представители на политическите сили у нас, ще бъде създаден и информационен сайт, на който лесно да може да бъде проследено дали реформите се изпълняват. Това заяви вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов в рамките на рубриката „Властта говори! Открито!”

По думите му още от встъпването му в длъжност на 12 май основен приоритет е бил Плана за възстановяване и устойчивост, а времето за неговото ревизиране е било едва 2 месеца. Другото основно перо в работата му пък е било сключването на споразумение за партньорство, под чиято „шапка” са всички средства, които ще получим от бюджета на ЕС.

По думите му Брюксел ще ни наложи санкция, ако не изпълним всички реформи, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост.  Той коментира и казуса с намаляването на средствата за София.

„Европейските средсва са за сближаване и не трябва да насърчават дивергенцията”, категоричен бе Пеканов, като допълни, че от Брюксел не позволяват по Оперативната програма за транспорт да се финансира единствено метрото в София. Във връзка със сериозните критики в сферата на върховенството на закона, той подчерта, че има напредък в преговорите с политическите партии. Припомняме, че новъведението в Плана е по-сериозната отчетност на главния прокурор на страната.

В отговор на въпрос относно забавянето на финансовата помощ на ЕС, Пеканов поясни, че едва през август първите страни са получили своите аванси по Плана за възстановяване и устойчивост. По негово мнение потенциалното забавяне с месец-два не би било фатално за страната, тъй като макроикономиката ни е стабилна през лятото. В случай че се проточи до края на годината обаче то би направило невъзможно актуализирането на бюджета. 

"Липсата на парламент заплашва Плана за възстановяване",

категоричен бе Пеканов, като допълни, че неведнъж от парламентарната трибуна е изнасял данни как "вървят" преговорите с ЕК. Той отново припомни, че контролът на европейските средства се извършва от одитна агенция, а след това и от самата ЕК.

"Не сме крили писмото от ЕК, дори го изчетох от парламентарната трибуна – текущият обект не отговаря на три директиви, сред които за местообитанията и водите. Липсва и оценка за кумулативното въздействие, а също и такава за отделните обекти. За едно година, в която се е работило върху Плана за възстановяване не се е свършила достатъчно работа, така че той да бъде защитен", смята Пеканов. Пример за това са упреците на част от политическите партии относно отпадането на предложението за напоителни системи. По думите на Пеканов единствената причина то а бъде премахното, е именно липсата на обосновка за осъществяването му. Поредно преправяне пък би отнело до 6 месеца, които биха могли сериозно да забавят аванса от ЕС. Средствата за сектор "Земеделие" все пак са увеличени с още 170 млн. лева през последните две седмици. 

Сериозни дискусии предизвиква и затварянето на въглищните централи, което не намира своето място в Плана, тъй като от служебния кабинет са на мнение, че въпросът подлежи на дълъг дебат и санкция на парламента. В документа обаче заляга създаването на експерта комисия за енергиен преход.

"Считам ,че

няма какво повече да бъде поправяно в Плана за възстановяване.

Следваща преработка единствено би забавила неговото изпращане и пристигането на средствата", заяви вицепремиерът.

По отношение на  въвеждането на еврото Пеканов за пореден път поясни, че ще има и позитиви, и негативи, част от които вече са видими у нас, тъй като сме част от валутен борд.

"След влизането на еврото доверието към икономиката ни ще се повиши, тъй като ще сме част от единния банков механизъм. Това обаче крие и своите негативи, защото е пряко свързано с отказването от всякакъв вид парична политика.", заяви той. Според него потенциалните рискове като инфлация също биха могли да бъдат контролирани като голяма част от статистическите изследвания сочат, че след приемането на единната валута в страните от ЕС не се е наблюдавало покачване на цените. Въпреки това, от служебния кабинет предлагат преди то да стана официалната валута у нас да бъде проведена информационна кампания сред по-възрастното население и да се се стартира

мониторинг на цените, който да предотврати злоупотреби.  

Той не даде категоричен отговор дали отново би седнал на вицепремиерски или министерски стол, тъй като към момента се е фокусирал върху академичната си кариера. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.