Вицепремиерът Марияна Николова: Екоминистерството получи 10% по-висок бюджет за заплати през 2020

Вицепремиерът Марияна Николова: Екоминистерството получи 10% по-висок бюджет за заплати през 2020

Със Закона за държавния бюджет за 2020 г. в бюджета на Министерството на околната среда и водите разходите за персонал бяха увеличени с 10 на сто - за повишаване на основните възнаграждания на щатните служители и за задължителни осигурителни вноски за сметка на работодателя. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на петъчния парламентарен контрол.

По думите й след увеличението на заплатите средното работно възнаграждение към 31 март 2020 е 1051 лв. в Изпълнителната агенция по околна среда и водите (ИАОСВ), Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - 1093 лв., дирекции на национални паркове - 1007 лв., басейнови дирекции - 1091 лв., централна администрация - 1625 лв. 

"Решението за увеличаване на разходите за персонал на всички администрации с 10 на сто всъщност доведе до по-голяма разлика в заплащането в МОСВ спрямо администрациите в същата категория", поясни Николова. Преди да се стигне до увеличението са проведени разговори с представители на Министерството на финансите, по време на които е обсъдено включването на всички второстепенни разпоредители в бюджета за повишаването с 30 на сто за основните работни заплати заради дейността им, свързана с ограничаването на разпространението на COVID-19, лечението на заразените. Националните паркове и централата администрация обаче остават извън финансовите разчети за повишаване на заплатите. 

В края на месец август пък се дава възможност на ръководителите на ИАОСВ, регионалните такива и басейновите дирекции да увеличат индивидуално заплатите на своите служители с до 30 на сто в срок до 4 септември 2020 г.  След тази дата средното възнаграждение става  1367 лв. в ИАОСВ, РИОСВ - 1423 лв. , басейнови дирекции - 1392 лв. Средната заплата на служителите от парковете обаче остава непроменена. Ниското заплащане в натовареността са основна пречка при набирането на кадри в централната администрация на МОСВ. 

"През първото тримесечие на настоящата година напусналите са 6% от общата численост, в последните години се забелязва и тенденция за преминаване на експерти към други държавни структури с по-добро заплащане", коментира вицепремиерът. Тя допълни, че е направено предложение за създаването на междуведомствена група с представители на Министерски съвет, министерства и Националния статистически институт за изготвяне на анализ относно възнагражденията на служителите в държавната администрация. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.