ВиК дружества не изпълняват предписанията за качество на водата (ОБЗОР)

Според проверка на КЕВР:

ВиК дружества не изпълняват предписанията за качество на водата (ОБЗОР)

Половината от ВиК дружествата у нас не са изпълнили близо 50% от изискванията за качество на водата. Това сочи доклад на КЕВР за състоянието на сектора през миналата година, изготвен по искане на Върховната касационна прокуратура.

Данните от проверката показват, че нито едно дружество с одобрен бизнес план не е отчело пълно изпълнение на всички показатели за качество през 2019 г., залегнали в плана. От общо 29 дружества с одобрен бизнес план, 5 дружества са отчели над 50 процента неизпълнение на показателите за качество, а 11 дружества са отчели между 40 и 50 на сто неизпълнение. При останалите 13 дружества неизпълненията варират между 7 и 11 неизпълнени нива на показатели за качество, посочиха от КЕВР.

По отношение на услугите за водоснабдяване, извършената проверка на изпълнението на показателите за качество на ВиК услугите за 2019 г. от ВиК оператори с одобрени бизнес планове показва, че 23 от общо 29 дружества, или 79 процента от дружествата, не постигат целите по показателите "Налягане във водоснабдителната система" и "Ефективност на привеждане на водомерите в годност". 59 процента от дружествата не са изпълнили показателя "Ефективност на изграждане на водомерното стопанство", а 72 на сто не изпълняват целите за "Енергийна ефективност за водоснабдяване", допълват от регулатора.

55 процента от ВиК операторите не са успели да постигнат изпълнение на заложените цели за рехабилитация на водопроводната мрежа, показват обобщените данни в доклада на КЕВР. При 48 на сто от дружествата е отчетено неизпълнение за показателя "Аварии по водопроводната мрежа", а 41 процента от операторите не достигат показателите за "Непрекъснатост на водоснабдяването". Тези данни са причина за констатираното в доклада значително неизпълнение на целите за намаляване на загубите на вода във водоснабдителните системи от страна на близо 2/3 от дружествата с одобрени бизнес планове.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.