ВиК Бургас и Стара Загора ще помагат за отстраняването на аварията в Хасково

ВиК Бургас и Стара Загора ще помагат за отстраняването на аварията в Хасково

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова нареди двата ВиК оператора – в Бургас и Стара Загора да помогнат за отстраняването на тежка авария в Хасково. С помощта на ръководството на "Бълагрския ВиК холдинг" и управителя на ВиК-Хасково е създадена организация ВиК-Бургас да изпрати тръби и резервни части, а ВиК-Стара Загора – екипи, които да се включат в отстраняването на проблема и възстановяването на водоподаването за града и близките населени места. Това съобщиха от регионалното ведомство. 

Припомняме, че тежката авария в Хасково възникна в 13 часа на 21 септември 2021 г. след пускането на помпена станция „Ябълково”, която беше временно спряна заради планов ремонт на EVN. При пускането й, поради силното налягане на водата стана тежката авария, която остави без вода Хасково. Аварийните екипи на ВиК-Хасково започнаха веднага работа по отстраняването на проблема.

Към 12 ч. на 22 септември 2021 г. има вода в целия град, но до няколко часа ще започне спиране на водоподаването към високите части на града за отстраняване на аварията. Очаква се днес поетапно да спре водата и към кварталите „Орфей“, „Бадема“, „Любен Каравелов“, „Каменни“ и част от „Червена стена“. След изчерпването на водата в един от резервоарите, който отговаря за смесването й с тази от помпена станция 1 – Хасково има вероятност от завишаване на стойността по показателя „естествен уран“. От ВиК-Хасково призовават

гражданите да не ползват водата за питейни нужди до отстраняването на аварията,

за което се изисквало дълго технологично време. ВиК-Хасково осигурява водоноски, които ще бъдат позиционирани на различни места в града. В момента те се дезинфекцират.

Зам.-министър Валентин Граматиков и представители на ръководството на ВиК Холдинга пътуват към Хасково, за да съдействат на място в организацията за отстраняването на голямата авария. Посещението ще в с. Ябълково около 16.00 часа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.