Входни пространства стават художествени галерии

Входни пространства стават художествени галерии

На 4 и 5 юли в малка жилищна сграда в центъра на София ще се състои нестандартно събитие. Това ще е първата от планираната серия изложби във входове на жилищни сгради, които целят да изследват това пространство като място с потенциал за повече изкуство и естетика (снимката към матерала е условна).

Първото от тази серия събития ще представи по етажите на жилищната сграда различни видове изкуство – картини, фотографии, дизайнерски лампи и книги.

В конкретния случай картините са дело на художничката Valeria Valencer, фотографиите – на режисьора Атанас Христосков, лампите – на Studio Zappriani, книгите са на журналиста Даниел Ненчев – „Идеи без граници“, и на пътешественика Анастас Анастасов – „108 colors of India“.

Авторите ще предоставят процент от продажбите за ремонтни дейности на входа, а съседите ще имат възможност да провеждат ежемесечните си събрания в приятна атмосфера, вдъхновени от изкуство, без напрежение и досада. Почти като в испанския сериал "Новите съседи" или не съвсем... Удобно настанени на масички и столчета, разположени на няколко освободени паркоместа пред входа, в компанията на летни напитки, музика и свежа декорация, те ще могат да обсъдят на воля въпросите по стопанисването на сградата. А който от тях желае може да предостави непотребни предмети от дома си за продан в импровизиран базар, като средствата отново ще отиват в касата на входа.

Събитието е с покани и ще се състои в продължение на два дни, за да бъдат избегнати струпвания поради епидемичната ситуация в страната.

Авторите на проекта – две дами с опит в интериорния дизайн, си поставят за цел да дадат нов имидж на входните пространства – да им вдъхнат характер като изкуството стане неразделна част от живота на хората и присъства не само в домовете им.

Този забавен и нестандартен начин за събиране на средства за ремонт на входните пространства на жилищните сгради има истински потенциал да се превърне в хит, смятат инициаторите на проекта. Всички домоуправители в столицата са поканени да кандидатстват за „Изложба във входа“ и на техния адрес.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.