0

Н а 4 и 5 юли в малка жилищна сграда в центъра на София ще се състои нестандартно събитие. Това ще е първата от планираната серия изложби във входове на жилищни сгради, които целят да изследват това пространство като място с потенциал за повече изкуство и естетика (снимката към матерала е условна).

На 4 и 5 юли в малка жилищна сграда в центъра на София ще се състои нестандартно събитие. Това ще е първата от планираната серия изложби във входове на жилищни сгради, които целят да изследват това пространство като място с потенциал за повече изкуство и естетика (снимката към матерала е условна).

Първото от тази серия събития ще представи по етажите на жилищната сграда различни видове изкуство – картини, фотографии, дизайнерски лампи и книги.

В конкретния случай картините са дело на художничката Valeria Valencer, фотографиите – на режисьора Атанас Христосков, лампите – на Studio Zappriani, книгите са на журналиста Даниел Ненчев – „Идеи без граници“, и на пътешественика Анастас Анастасов – „108 colors of India“.

Авторите ще предоставят процент от продажбите за ремонтни дейности на входа, а съседите ще имат възможност да провеждат ежемесечните си събрания в приятна атмосфера, вдъхновени от изкуство, без напрежение и досада. Почти като в испанския сериал "Новите съседи" или не съвсем... Удобно настанени на масички и столчета, разположени на няколко освободени паркоместа пред входа, в компанията на летни напитки, музика и свежа декорация, те ще могат да обсъдят на воля въпросите по стопанисването на сградата. А който от тях желае може да предостави непотребни предмети от дома си за продан в импровизиран базар, като средствата отново ще отиват в касата на входа.

Събитието е с покани и ще се състои в продължение на два дни, за да бъдат избегнати струпвания поради епидемичната ситуация в страната.

Авторите на проекта – две дами с опит в интериорния дизайн, си поставят за цел да дадат нов имидж на входните пространства – да им вдъхнат характер като изкуството стане неразделна част от живота на хората и присъства не само в домовете им.

Този забавен и нестандартен начин за събиране на средства за ремонт на входните пространства на жилищните сгради има истински потенциал да се превърне в хит, смятат инициаторите на проекта. Всички домоуправители в столицата са поканени да кандидатстват за „Изложба във входа“ и на техния адрес.