0

Т очно в 11,57 часа на 17 октомври по електронен път е входирана в Административен съд подадената от коалиция Демократична България  жалба заради отказа да бъде регистрирана листата им, съобщи председателят на РИК- 27-и МИР Стара Загора Златина Йовчева.

Точно в 11,57 часа на 17 октомври по електронен път е входирана в Административен съд подадената от коалиция Демократична България  жалба заради отказа да бъде регистрирана листата им, съобщи председателят на РИК- 27-и МИР Стара Загора Златина Йовчева.

Пак по електронен път в събота в 16,13 часа жалбата е постъпила в районната избирателна комисия , преди да бъде изпратена към съда тя е била окомплектована. Очаква се в понеделник съдът да посочи какъв състав и кога точно ще разгледа казуса, най-вероятно това ще стане във вторник, 19 октомври, коментира Магдалена Овчарова като уточни че документът е с подписа на Надежда Йорданова.

В жалбата са посочени редица неверни твърдения в акта на РИК, с който се отказва регистрацията на коалиционната листа , както и редица незаконни действия. Добавени са и нови детайли по действията на членовете на РИК в Стара Загора на 12 октомври.

Водачът на листата и преподавател по конституционно право Атанас Славов и Магдалена Овчарова от „Демократична България“ са предоставили всички необходими документи на хартиен носител и флаш памет в 16.15 часа във вторник (12 октомври) – 45 минути преди изтичането на крайния срок. В решението на РИК се твърди, че флаш паметта е била донесена едва в 18.02 ч. В жалбата до съда се оспорва твърдението, че паметта е донесена след изтичане на срока. И в решението на ЦИК от 14 октомври също се уточнява, че флаш паметта е била предоставена и е била отворена, за да се установи какви документи са представени. Освен в 16.15 ч., флаш паметта е била отваряна втори пъти от члена на РИК Станка Хърсева.