Везмото на Виола Каравелова на изложба в НИМ
2

Везмото на Виола Каравелова на изложба в НИМ

Везана чантичка на някогашната видна софийска красавица Виола Каравелова – сестрата на Лора, и покривка от шевици от дома на майка й Екатерина Каравелова са сред експонатите в изложбата на Националния исторически музей „НаРодно везбено изкуство”.

Експозицията, която ще може да се види до септември, представя забележителни автентични шевици от различни региони на страната: Дупнишко, Самоковско, Плевенско, Ловешко, Македонска етнографска област.

Показан е „преоформен“ текстил от началото на XX век, при чието създаване са използвани везбени елементи от оригинално традиционно облекло от XIX век. Експонатите са част от колекциите „Шевици“ и „Традиционни тъкани“ на НИМ.

Временната изложба е реализирана като част от проект „Знаци от везмо. Българската шевица за и през поколенията“, финансиран от Национален фонд „Култура“. Експонираният текстил проследява преминаването и предаването на традицията в съвремието – техниката на изработка, все по-засиленото търсене на смисъла и символа в шевицата от тези, които я изработват. Чрез включване на живи носители на традицията от различни региони на страната, в съчетание с най-добрите образци от богатата колекция на НИМ, се създават нови възможности за възприемане, осмисляне, опазване и популяризиране на културното ни наследство.

Изложбата разкрива пред посетителя тази интересна тенденция от началото на миналото столетие, която дава нов живот на излезли от употреба елементи от традиционното облекло и тъкани. Любопитни експонати са свързани с живота на значими фигури от онова време: не само с Екатерина Каравелова и нейната дъщеря Виола, но и напр. с хаджи Вълчо от Банско – виден възрожденски търговец, ктитор на Зографския и Хилендарския манастир, смятан от някои изследователи за брат на Паисий Хилендарски. Част от експонатите са свързани с царската колекция и представят дарени на семейството покривки, пристигнали в музея след битуването им в семейството на Васил Коларов, министър-председател на България през 1949 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.