Везани ръкави пазят повече от век историята на Женския пазар

Везани ръкави пазят повече от век историята на Женския пазар

Символ за ново начало и олицетворение на мечтата за семейство – такава мистика носят шевиците, красящи ръкавите на дрехите, обличани от младите след сватбата преди повече от век. Ризата е първенец в костюма от онова време, като именно за нейната изработка девойките отделяли най-много внимание.

Първите си фигурки (власи) в червено, тъмносиньо, зелено и жълто, започвали да бродират още от 12-15-годишна възраст. Но ги обличали едва след като създадат семейство.

Това е само малка част от не толкова далечната българска история, която оживява отново под покрива на галерия „Сердика“ на ул. „Цар Самуил“ 90Б. 27 красиви везани ръкави приканват всеки посетител да потърси корените на родните традиции и фолклор. Те са част от личната колекция на Маргарита Георгиева, събирана и съхранявана от 1925 г. насам, когато нейната баба Севда започва да продава любопитните елементи от носията на Женския пазар. Всички показани ръкави са именно от Софийско и имат неразривна връзка с мястото – неслучайно днес намират своя дом отново там, на територията на галерия „Сердика“.

Ръкавите са везани в периода от 1890 до 1930 г., а на тях могат да бъдат разпознати най-често орнаменти като кръстове, листа, птици, лалета и т.н.

Куратор на изложбата е Стефания Илиева – внучка на Маргарита Георгиева и представител на четвъртото поколение, съхраняващо наследството. В изложбата са представени също оригинална снимка на баба Севда, изображение на картината „Продавачка на софийски шевици“ на Петър Морзов и снимка на група жени на пазар в София около 1910-1915 г.

Изложбата „Шевици от историята на Женския пазар“ ще продължи да радва посетителите на „Сердика“ до 29 август.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.