Веселба под прикритие

Веселба под прикритие

Тук маска, там маска, във въздуха се носи аромат на дезинфектант - вървим забързани по улицата и не можем да познаем заобикалящия ни свят. От близо година той не е същият. Оказва се обаче, че не само хората, но и смехът и забавленията са скрити зад трипластова „защитна“ преграда. Събиранията в компанията с приятели преминава в режим „под прикритие“ - три стотака наем броим на вечер за тайно празненство в апартамент.

Заповед след заповед, в продължение на дванадесет месеца примката около врата ни ту се затягаше, ту се разхлабваше. Повечето младежи прекарваха дните си затворени у дома, спомняйки си за отминалите вечери, споделени с приятели. „Всичко започва с една идея“, смята американският радиоводещ и писател Ърл Найтингейл. Именно по този начин се „раждат“ и тайните сбирки между зажаднелите за веселие нашенци, „раждат се“ от пепелта на спомените за едно по-добро време.

На помощ им се явява цялото море от оферти в специализирани платформи за краткосрочен наем, което вече е налично в мрежата. В терен за купон до зори се превръщат апартаменти из цялата страна, които обещават цени „по джоба“ и отлична хигиена в условия на пандемия.

Алтернативната възможност за празненство в компанията на познати въпреки забраната за събирания на над 15 души и затварянето на кръчмите и дискотеките обаче носи и риск за злоупотреби. Макар заради пандемията отдаващите домовете си под наем да са въвели правила за по-обстойно почистване, на хоризонта се появяват други опасности - сбирката да се окаже с повече от 15 души. Протокол за действие в подобна извънредна ситуация няма, може да се разчита единствено на добросъвестността на наемателите, които да се вслушват в съветите на експертите и да спазват, доколкото могат или желаят, противоепидемичните мерки. Изненадващо, но в част от жилищата собствениците забраняват веселби и големи компании, защото се страхуват от проблеми с полицията. Притеснение, което в момента изглежда леко неоснователно, имайки предвид, че преди дни именно униформените блюстители на реда бяха „сгащени“ на купон в привидно затворено заведение, след като излъчиха празненството си в социалните мрежи.

„Отиваме на купон, на купон чак до сутринта“, припяват си младежите, докато пътуват към резервирания си апартамент. В далечината обаче се чува строгият глас на ген. Мутафчийски, който им отвръща „Не отивайте!“. Както монетата, така и подобни събирания имат две страни - забавната и на суровата реалност. Истина е, че месеците в изолация се отразиха най-вече на психическата стабилност на малки и големи, на хората от всички възрасти. Всички отдавна копнеем отново да се върнем към нормалния си начин на живот. Въпреки това обаче трябва да си спомним на какво ни научи пандемията - да бъдем отговорни не само към себе си, но и към хората около нас. Затова е редно да помислим добре – дали все пак купонът с приятели не може да почака още малко.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.