0

П рез следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от наднормени температури.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от наднормени температури.

До средата на ноември прогнозираните превалявания за по-голямата част от страната, с изключение на места в южните райони, ще са под 10 l/m2 и на фона на продължителното есенно засушаване ще бъдат недостатъчни за преодоляване дефицита на почвена влага при зимните житни култури и рапицата. Вследствие недостига на влага в част от полските райони посевите са недобре гарнирани. На отделни места в Северна България някои от засетите през втората половина на октомври зимни житни култури все още не са поникнали. В част от южните и източните райони, където в края на октомври и началото на ноември падналите валежи надвишиха 20-25 l/m², състоянието на зимните житни култури е сравнително добро.
През втората половина от периода на места в южните райони на страната се прогнозира вероятност за валежи със стопанско значение. В тези райони се очаква подобрение на почвените влагозапаси в 50 см слой и на условията за вегетацията на есенните посеви.


През второто десетдневие на ноември при пшеницата и ечемика ще се наблюдават различни фази: поникване, начално листообразуване и фаза трети лист. На единични места, главно в източните райони рано засетите, в началото на октомври, зимни житни култури ще встъпят във фаза братене (агростанците: Главиница, Карнобат, Ямбол).
При рапицата ще се наблюдава листообразуване. До средата на ноември на места в Югоизточна България част от посевите ще встъпят във фаза образуване на розетка (6-7 лист).
През периода при есенните посеви, особено при тези отглеждани монокултурно, трябва да продължат обследванията за установяване плътността на някои вредители: житни мухи, полска полевка, рапичната листна оса (лъжегъсеници) и при численост надвишаваща прага на икономическа вредност (ПИВ) да се извърши навременно третиране. ПИВ за обикновената полевка е 2 броя активни колонии/дка, за ларвите (лъжегъсениците) на рапичната листна оса - 2-3 броя/m².
Второто десетдневие на ноември е подходящ срок за засаждане на овошки. В предварително изкопаните за целта ямки (с размери 50/50/50 cm), ако не е извършено предпосадъчно торене, се внасят минерални и органични торове: 100-200 g суперфосфат, 80-100 g калиев сулфат, 10-12 kg угнил оборски тор (при наличност) примесен с почва от повърхностния слой. След засаждане фиданките се поливат с 10-15 литра вода.
Дукена Жолева
Агрометеоролог при НИМХ