Веригите ще продават вече БГ черни миди и рапани (ОБЗОР)

Веригите ще продават вече БГ черни миди и рапани (ОБЗОР)

16 млн. евро влизат в рибарския сектор, заяви Десислава Танева

Български черни миди и рапани ще се появят скоро на щандовете на търговските вериги. Това казаха браншовици от рибарския сектор по време на брифинг на министъра на земеделието Десислава Танева в МС.

Главният повод бе разрешението на ЕК България да подкрепи рибарския сектор с 16 млн. лв. затова че е потърпевш от пандемията коронавирус, обяви министър Танева.

До този момент българските черни миди се изнасяха за елитни пазари на Азия, Америка,Испания, ЕС. А търговските вериги тук продаваха основно вносни морски дарове, разказа д-р Тачо Пашов от една от браншовите организации на въпрос на Телеграф. Заради министерското постановление, което задължи големите магазини да предлагат български продукти, включително рибни, от две седмици хипермаркетите не спират да звънят по нашите ферми за доставки, увери Пашов. Благодаря на постановлението, каза той, бяхме стигнали до там големи български производители да не продават нито един вид риба. Освен улова от Черно море на калкан, цаца, попчета, чернокоп, страната ни поризвежда сьомгови, пъстърви, шарани,щука и др. видове сладководни риби, според бранша.

Черните миди се произвеждат в 24 наши ферми. Ново модерно предприятие  се готви да ги опакова като охладени и замразени. Основно ще са за експорт за Ирландия, а другата част за националния пазар, обясни Йордан Господинов от друга браншова организация. Рапаните, които вадим от морето също могат да се предлагат, стига да има търсене, добави той. Черните миди ще се продават в опаковка от 1 кг по два лева, каза браншовикът.

Заради пандемията секторът на рибарство и аквакултури търпи огромни загуби, стана ясно на брифинга. Една от основните причини е неработещите хотели, ресторанти. Също така заради затруднения международен транспорт има около 40 % срив в продажбите на морските ни дарове.

Докато министърът на земеделието Десислава Танева даваше брифинг в Министерски съвет днес,  в Бургас рибари протестираха по повод тримесечната забрана за улов на бяла мида пред сградата на Изпълнителна агенция и аквакултури в Бургас. Недоволните заплашиха, че ако не се вдигне забраната, ще се пренесат на жълтите павета, защото стотици семейства ще останат без препитание и на практика са обречени на глад. Забраната влезе в сила в началото на месец май със заповед на министър Десислава Танева и е в сила до края на юли.

Министърът на земеделието коментира, че забраната има екологични съображения и е съгласувана с бранша и еколозите. Йордан Господинов допълни, че трябва да има такава, защото бялата мида е на изчезване. За да не се загуби популацията, трябва бялата мида да не се лови в пролетните месеци, когато хвърля хайвера си, за да се храни с появилия се планктон и да нарасне достатъчно.  Бялата мида се изнася жива основно за пазарите в Западна Европа.

Има сто процента пропаднали площи със зърнени култури, заради сушата, особено в Североизточна България. Това отговори на въпрос на Телеграф Десислава Танева по време на брифинга в МС. Тя допълни, че продължава обследването на нивите, но няма никаква опасност да се наруши зърнения баланс тази година.

На въпрос на "Телеграф медиа" могат ли вече съкратени работници заради пандемията да работят в земеделието, Танева каза, че са приети законови текстове, които позволяват на всеки съкратен от работа да бере череши или рози. Като срещу това ще получи заплащане, и няма да си загуби трудовото обезщетение на борсата. Това важи и за трайно безработните, които няма да загубят помощите си, ако се трудят на полето. Също така, те ще получават и надница.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.