Веригите не искат да купуват нашите плодове и зеленчуци. Нямат интерес, ако продължаваме по този начин. Глобалният пазар ще ни погълне, ако не започнете да се обединявате.

За това предупреди Габриела Баранска, представител на Арон, фирма доставчик, която работи с големите ритейли присътващите в залата овощари и градинари. Това стана по време на една от дискусиите, в която участваха производители, доставчици, търговци на форума Интели Фреш, на който телеграф бе медиен партньор. Събитието се проведе за четвърта година в Интер Експо Центъра в София при огромен интерес от производители на овошки, зеленчуци, и различни представители по веригата на продажби от България и чужбина. Негов домакин беше Интели Агри с управител Николай Вълканов.

Недостиг

Баранска разпалено призова присъстващите в залата фермери да не подценяват глобализма на пазара. Търговските вериги си имат свои изисквания, те имат нужда от обеми, качество, опаковки, етикети, сертификати. И вие, ако искате да присъствате на щандовете, не можете да продължавате да работите сами за себе си. Никой няма да купи тон чушки и тон домати с различно качество и големина, предупреди тя. Веригите могат и без българско производство. И без това 70% от зеленчуците и плодовете са внос, защото ние не можем да осигурим необходимите количества, каза тя.

Мода

С любопитни примери и факти за това кои са хитовите сортове плодове, които завладяват пазара изнесе италианският производител Клаудио Тизели. Той потвърди това, което Телеграф многократно пъти е съобщавал. Хит в последните години са оранжерийните боровинки и черешите гиганти. Неговата компания притежава черешови градини в Италия и района на Ниш в Сърбия.

Ключовите думи за веригите са череши 3 см в диаметър, и еднакви плодове, посочи той.

Италианецът разказа, че използват сортове на институт в Болоня. Дръвчетата, които отглеждат в овощната градина са не по-високи от 1,50 м, практически нямат странични клони. На мен не ми трябва дърво от 2,5 м с 200 цвята, а дръвче не по-високо от 1,50 м , но със сто цвята, от които плодовете достигат и над 3 см, обясни тайната на успеха си той. Тизели заяви, че като производител получава 4 евро за кг плод. 14 хил. евро за ха са разходите му по производство, а около 8 хил. евро за ха в Ниш, където работната ръка е значително по-евтина.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Цена над 16 лв. за килограм е спекула. Потреблението ще се свие с 30% заради коронавируса

Поръчваме си агне от ферма у дома

Цена над 16 лв. за килограм е спекула. Потреблението ще се свие с 30% заради коронавируса

Това е той:

Роден е на 29 май 1978 г. в Горна Оряховица
С овцевъдство се занимава от 2003 г.
Учи аграрна икономика в Пловдивския университет
Има две деца

Фермерите увеличават стадата

От 15 април до 15 май 2020 г. животновъдите могат да кандидатстват за подпомагане по мярка 14 „Хуманно отношение към животните” от ПРСР 2014-2020 г.

Разрешиха нощния риболов

Нощният риболов в над 50 реки и язовири у нас е разрешен от 1 април до 1 ноември със заповед на министъра на земеделието Десислава Танева.