Веригите искат до 3% допълнителна отстъпка от производителите ежегодно

Веригите искат до 3% допълнителна отстъпка от производителите ежегодно

Най-висока надценка има при захарните изделия

След като се договорят с производителите, повечето от търговските веригите искат подобряване на условията - между 1.5 и 3% нови отстъпки всяка година, обяви изпълнителният директор на  Съюз  "Произведено в България" Пламен Грозданов в ефира на БНТ.

В случай че производител работи с определена търговска верига в продължение на няколко години, трябва да предоставя отстъпка в размер на около 30-40% от редовната цена на своя продукт. Ако към нея се прибави и надценката, която слагат магазините, се оказва, че разликата в приходите на производители и обекти е огромна и тя е в полза на търговеца.

По думите на Грозданов, справедливото разпределение на печалбата ще даде възможност на българските производители освен да съществуват, да инвестират в нова техника, да вдигнат заплатите на служителите си, да привлекат квалифицирани кадри.

"Не може от крайната цена, платена от покупателите, 65-70% да отива в търговските вериги, а останалата част при производителя.", категоричен беше той.

Надценка в размер на 60-65 на сто има най-често при захарните изделия, при сиренето тя е с 40%.

По отношение на презапасяването, което се наблюдаваше в първите дни на пандемията, той коментира, че правителството е реагирало изключително бързо, а пресконференциите с представителите на браншови организации са предотвратили изпразването на рафтовете.

Мерките на ниво Европейски съюз също са оказали своето влияние, тъй като осигурените "зелени коридори" за преминаване на стоки са били един от ключовите фактори за гарантиране на продоволствената сигурност у нас.

Според него, сред най-засегнатите са зеленчукопроизводителите заради заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, която гласи, че кооперативните пазари трябва да бъдат затворени.  "Това е стока, която бързо се разваля. Тук има и друг съществен проблем, свързан с това, че много от нашите производители нямат необходимите хладилни складове, където да складират своята продукция, за да може да издържи поне още няколко дни", обясни Грозданов.

Той подкрепя постановлението на Министерски съвет, което ще осигури повече място за родна продукция в големите търговски обекти, но смята, че то едва ли ще "допринесе до рязко вдигане на българското производство, защото и сега има доста родни продукти по рафтовете".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.