Венеция обяви война на китайските стоки

Венеция обяви война на китайските стоки

Общинският съвет на Венеция реши на територията й да бъде забранена търговията с евтини облекла и некачествени сувенири, които са произведени в Китай.

В мотивите на решението се подчертава, че всеки местен жител или пришълец, който реши да отвори търговски обект в града, трябва да работи задължително за прослава на неговото културно наследство. Целта на предприетата мярка според общинарите е Венеция да не изгуби „своята автентична идентичност“ и да бъде опазена за поколенията такава, каквато е – красива и уникална.

Като начало решението обхваща най-посещаваните от милионите туристи зони – тези около прочутия площад „Сан Марко“ и моста „Риалто“. До шест месеца заповедта трябва да бъде изпълнена от всички тъдявашни собственици на бутици за дрехи, на книжарници, на изложбени зали, на антикварни и мебелни магазини, на бутици за бижута, скъпоценности и часовници, на ателиета за раставрация и търговия с произведения на изкуството, за типични местни занаятчийски стоки и предмети, на магазини за филателия или нумизматика, както и на лавки за сувенири. В същото време върху всяка стока трябва ясно да бъде написана къде е произведена и от кого, а витрините на търговските обекти да бъдат аранжирани с вкус като истински произведения на изкуството. В останалата част на града, която е извън посочените по-горе две зони, изпълнението на решението би трябвало да се случи до три години.

Едновременно с обябяването на война на “Made in China” общинският съвет на Венеция реши в лагуната й да стане масово използването на лодки за разходка с електрическа тяга. Тъй като мощността им ще бъда малка, те ще могат да бъдат карани от местни жители и гости, които нямат изискваното разрешително за управление на морски плавателни съдове. Намерението на местните власти е с цел опазването на околната среда не след дълго електромотори да бъдат поставени на скутерите и корабчетата за градски транспорт, но никога на... гондолите!

Две японски девойчета платиха в Рим за две чинии със спагети с риба 429,80 eвро

Намиращ се недалеч от Ватикана собственик на ресторант поиска от две японски девойчета да му платят за две чинии спагети с прясна риба, плюс бутилка минерална вода... 429,80 евро! По-точно храната и водата са е стрували на гостенките от страната на изгряващото слънце 349,80 евро, докато на 80 евро излиза начисленият им бакшиш. Естествено девойчетата платили астрономическата според тях сума, но след това се оплакали в посолството им в Рим, а то пък известило за случката полицията. Когато ченгетата поискали обяснение от собственика на кръчмата с касовата бележка в ръка, той отговорил, че всичко било законно и написано в ценоразписа на заведението. Защото японките си били поискали със спагетите прясна риба, а тя била премервана на килограм и доста скъпа. И тъй като никой не може да каже колко точно е тежала рибата, изписана само като пресолена цена в касовата бележка, то девойчетата ще получат срещу рекламацията си май само чаша студена вода. А кръчмарят се оказал дори ларж – поканил ги да му гостуват при следващото им идване в Рим, като този път той щял да ги почерпи.

Собственикът на кръчмата край Ватикана "Антико Кафе ди Марте" е бил глобен от данъчните в Рим с 5000 евро, но не за надписаната сметка, а за заформения в касовата бележка як бакшиш извън общоприетите норми за популярното допълнително възнаграждение. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.