Венеция гони проститутките

Венеция гони проститутките

Занапред проститутките във Венеция няма да могат да практикуват най-стария занаят по улиците и площадите на старинния град.

Забраната фигурира в приетия от местните общинари след година дискусии план за борба с разрухата, упадъка и опошляването на световната туристическа атракция. В нормативния акт обаче изрично се уточнява, че авторите му не били изобщо срещу проституцията, а само срещу „злоупотребата“ от страна на жриците с „обществени пространства“. Тоест заемайки въпросните места в търсене на клиенти, те възпрепятствали свободното придвижване на гостите из града и не им позволявали да му се радват на воля.

Както писаха някои италиански вестници, хвърляйки око на доста от 82-та параграфа на ширналия се на 100 страници план за светлото бъдеще на Венеция, човек може и да се посмее. Например усмивки предизвиква предвидената глоба от 50 евро за всеки местен жител или гост, който по време на прилив ходи бързо по залетия с вода прочут площад „Сан Марко“ и газейки, пръска околните. Весела е и разпоредбата кафенетата и заведенията за бързо или улично хранене да маркират пластмасовата си посуда с отличителен знак, та ако полицията и санитарните власти намерят в радиус от 100 м негови чаши, чинийки, лъжички хранене и т.н. – собственикът да ходи да си ги прибере.

В интерес на истината мнозинството от новите разпоредби са добри и наистина би трябвало да послужат като спирачка на упадъка на града, още повече че не засягат само гостите, а и неговите коренни жители. Така например онези от тях, които не практикуват разделно събиране на отпадъци, занапред ще бъдат глобявани с по 500 евро за всяко констатирано нарушение. Яки парични наказания са предвидени и за собствениците на ресторанти и кафенета, които пречат на туристическия поток с табели със снимки на сервираните в тях манджи. Или пък използват хубави момичета, които с усмивки и къси поли кандърдисват туристите из тълпите да хапната и пийнат при техния чорбаджия. Същото се отнася и до гондолиерите, които си търсят мющерии с подвиквания и дори с придърпвания за ръкав, ревер и т.н.

Особено внимателни трябва да бъдат онези туристи, които си носят сандвичи от къщи и спират да ги похапнат по стълбища, бордюри и тротоари – глобата е 25 евро! А наглеците, които се къпят голи из каналите или се препичат по кейовете могат да се простят и с 300 евро. Да не говорим за онези нахалници, които освобождават естествените си нужди във фонтани, под мостове или по кьошета – те могат не само да бъдат глобени с 1000 евро, но и да бъдат закопчани с белезници!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.