Венци Занков предизвиква Васка Емануилова на нейната територия
2

Венци Занков предизвиква Васка Емануилова на нейната територия

Изложба „В&В Епикризи“ на ексцентричния Венцислав Занков се открива с вернисаж от 18 до 20 ч. утре в галерия „Васка Емануилова“, филиал на СГХГ на бул. Янко Сакъзов“ 15, където ще остане до 5 декември.

През годините галерия „Васка Емануилова“ съчетава интерес към историческото изкуство и съвременността. Една от програмите на галерията се занимава със скулптурата и нейното днешно развитие. Изложбата на Венцислав Занков надхвърля тази музейна задача и поема риска да „актуализира“ работите на известната българска художничка, да ги разбере не като исторически, а като екзистенциален факт – свидетелство за човека и живота.

В малкото пространство на галерията всъщност се срещат двама скулптори – Занков и Васка Емануилова, които на пръв поглед изобщо не си приличат. Разликите между тях не са само исторически между традиционното и съвременното изкуство, между миналия и настоящия век, между подчертано женското и категорично мъжкото начало, те са и разлики в цялостното възприемане на света и на човека като част от него.

Изложбата събира две представи за изкуството и обществото, две епикризи на тяхното състояние, които се подчертават взаимно чрез контраст. Включени са скулптури и картини на Занков, създадени в периода 2011-2016, които преди това са показвани в рамките на самостоятелни изложби.

Независимо от приетото за „добър вкус“, за актуална посока, за политически коректно и за изкуство със социален ангажимент, Венцислав Занков успява винаги да заеме ясна позиция с работите си. В случая творбите му „говорят“ за съвременния свят след разпада на ценностите на хуманността и просвещението, в разрез с идеята за хармонична фигура и телесност. Това сякаш е свят на отломки от някога живели титани, на разкъсан смисъл и изтънели като линии, трептящи тела. Показаните произведения представят квинтесенцията на разбирането на автора за изкуството като аналитичен инструмент за оголване на живеенето.

Венцислав Занков работи в областта на живописта, скулптурата, видеото, инсталацията, пърформанса, новите медии. Един от най-активните български автори е в това поле след 1989-а. Сред неговите запомнящи се самостоятелни изяви са проектите „Пред мен“ (2020), „Последните граждани на Кале“ (2016), „О, щастливи дни” (2014), „Последният будоар“ – скулптура, кръв, видео (2011), „Нова призрачна живопис/всички вече сме призраци“ (2011) и др.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.