Светият синод сложи таван на таксите, с които миряните плащат свещените ритуали и церемонии. Епархиите обаче вече ще могат сами да определят плащането за сватба, кръщене и опело, като се съобразяват с максималните стойности. И тъй като някои от тях вдигнаха драстично цените, а други все още не са ги променили, се оказа, че венчавката в Стара Загора е по-скъпа от тази в София.

В ценоразписа на църквите в Града на липите църковният брак струва 170 лева. В храм „Св. Петър и Павел“ пък може да ви венчае свещеник за 100 лева. От друга страна, целогодишната молитва за споменаване на покойник в молитвите на свещениците в по-малките градове е 5 лева. В София и Варна обаче за това се плащат 20 лева, с уговорката, че в различните храмове, цените са различни.

Няма още нови такси на църковните услуги, казаха от Варненската и Великопреславска митрополия по повод информацията за увеличението им. Тъй като на всяка епархия е предоставена автономия за решение доколко и на каква част от услугите да се увеличат цените, от митрополията са категорични, че това ще стане след решение на епархийския съвет. Докато той не се събере, за да обсъди и реши това, цените поне още един месец няма да се променят, категорични са варненските свещеници.

В Старозагорската епархия пък плащането за кръщене и сватба скочило по настояване на миряните в епархийските съвети. Мотивът за увеличението е, че цените за свещените тайнства не са се променяли в последните 10 години.

В манастирите пък цените са съвсем различни, защото там предлагат и една по-интимна атмосфера. Те са предпочитани предимно за кръщенета. Светото кръщение може да стигне и 120 лева, ако е организирано от фирма. Средно 30 лева е кръщене без певец в столичните храмове, но в най-древната столична черква „Света София“ може е да се направи за 140 лева, споделят майки на новопокръстени християнчета.

Още в началото на 2007 г. Светият синод въвежда праг на църковните такси. Правилото е, че нито един свещеник няма право да взема повече от максимално позволеното. Още повече, че списък с цените трябва да бъде поставен на видно място във всеки храм. Повишаване на цените на ритуалите се обмисля от 2011 г. Седем години то вече е факт. Като се има предвид, колко е поскъпнал животът за тези години, очевидно е, че трябва да има адекватен отговор и в плащането за светите тайнства, коментираха от настоятелството на столичния храм „Света Троица“.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

България отделя 0,1% от БВП за електронно управление

Държавата инвестира 0,1% от Брутния вътрешен продукт за електронно управление, стана ясно по време на заседание на временната парламентарна комисия за установяване на хакерската атака в НАП. В сравнение, страните от Западна Европа инвестират между 0,6% и 0,8% от БВП, заяви директорът на държавна агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков.

Правят нова компютърна гимназия във Варна

Частно училище по компютърно моделиране и компютърни системи, което в момента се намира на територията на Техническия университет във Варна, може да стане държавно. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев, който ще обсъди възможността с представители на Техническия и Икономическия университети.

Контейнери за стари дрехи ще има и в Русе

Контейнери за стари дрехи ще се появят скоро и в Русе. Общинските съветници одобриха на днешното заседание договор за сътрудничество между общината и дружеството „Хюманита“ за събиране и употребяване на текстил.